Udruge branitelja podnijele dopunu kaznene prijave protiv HAVC-a

Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata podnijela je dopunu kaznenoj prijavi vezano uz produkcijsku kuću Nukleus film koja, kako tvrde, zbog kršenja ugovornih obveza za svoj novi projekt "nije smjela biti niti razmatrana na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a kamoli nagrađena sa 140 tisuća kuna".

Dopuna kaznene prijave podnosi se protiv Hrvoje Hribara, ravnatelja HAVC-a, Vere Robić Škarice, predsjedavajuće Hrvatskog audiovizualnog vijeća i Sanje Ravlić, umjetničke savjetnice za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, zbog "kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti", čime su, navode, oštetili HAVC za 140 tisuća kuna.

Nukleus film producirao je film '15 minuta- masakr u Dvoru' zbog kojega su hrvatski branitelji ustali u zaštitu temelja državnosti, a to su Domovinski rat i hrvatski ratnik. U tom filmu je difamiran hrvatski ratnik i hrvatska vojska kao počinitelj zločina, što je zločin onoga tko je dopustio da se film snimi, distribuira i dan-danas prikazuje, rekla je u ime Koordinacije Zorica Gregurić, na konferenciji za novinare ispred Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Prema njezinim riječima, taj producent nije mogao niti sudjelovati na novom natječaju, s obzirom da je povrijedio ugovorne obveze nakon čega i vratio 350 tisuća kuna koje je dobio za sporni film.

Hribar: Ništa novo iz Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar reagirao je na dopunu kaznenoj prijavi koju je podnijela Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata i naglasio kako tu nema ništa novog te netočnim ocijenio sve što je iz Koordinacije danas rečeno u vezi filma "Masakr u Dvoru".

Gospođa (Zorica) Gregurić je, vjerujem, vrsna bolničarka i zaslužna sudionica ratnog saniteta, ali filmske i normativne teme joj ne leže, ustvrdio je Hribar u priopćenju te upozorio da se treba ustezati neovlaštenog kopiranja i rasparčavanja autorskog djela, sramoćenja i klevetanja te iznuda.

Pri utvrđivanju odgovornosti onih koji su neistine iznijeli, sud će imati jednostavan posao, vođen stvarnim, a ne prerađenim tekstom natječajnog pravilnika HAVC-a. Obilna dokumentacija o predmetu, pohranjena na nizu adresa, također će biti od velike pomoći. Očekujemo postupke nadležnih koji će rasvijetliti ovu neobično glasnu i neugodnu zavjeru, izjavio je, uz ostalo, Hribar.

Gregurić: Hribar javno vrijeđa branitelje

Zorica Gregurić iz Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata ponovno je prozvala Hribara priopćivši da javno vrijeđa hrvatske branitelje i nju osobno kao medicinsku sestru iz vukovarske Ratne bolnice.

Istaknula je kako ovim putem,  kao "medicinska sestra iz vukovarske Ratne bolnice, dragovoljka Domovinskog rata koja je bila na prvoj crti obrane Hrvatske svo vrijeme, poziva sve hrvatske ljude da stanu u zaštitu, ne nje, nego vrednota na kojima počiva Hrvatska".

Ovo drsko bahaćenje i bezobrazluk Hrvoja Hribara dokaz je najavljene mogućnosti da osoba koja bezrezervno podržava ovakve besprizorne likove kao što je financijer i promotor antihrvatskih pamfleta Hrvoje Hribar, gospođa Nina Obuljen, bude nagrađena i nametnuta kao ministrica kulture, navela je Gregurić u priopćenju.

Gregurić je na konferenciji govorila i o, kako kaže, novoj aferi kao dokazu "dokud seže taj kriminal i nezakonitosti u HAVC-u". Gdje je 50 milijuna kuna koje Društvo redatelja tijekom četiri godine dobilo od ZAMP-a, zapitala se Gregurić. Iznenađuje veličina i opseg kriminala i novca koji je iz hrvatskog državnog proračuna pospremljen u privatne džepove a da se nikome ne odgovara, zaključila je.