[VIDEO] Novi ministri preuzeli ministarstva

Nakon što je sinoć u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković preuzeo 'ključeve Vlade', danas su odrađena preuzimanja ministarstava.

U Ministarstvu kulture obavljena je primopredaja između Zlatka Hasanbegovića i Nine Obuljen Koržinek. Hasanbegović je novu ministricu dočekao s cvijećem. "Poželjet ću joj sreću u daljnjem radu i upoznati je sa stanjem u Ministarstvu. Ministrica Obuljen Ministarstvo će voditi u smjeru koji ona smatra potrebnim i ja joj u tome želim sreću", kratko je rekao Hasanbegović za N1. Nakon toga Hasanbegović i Obuljen povukli su se u kabinet obaviti primopredaju.

Primopredaja je završena u Ministarstvu vanjskih poslova. Od dosadašnjeg ministra Mire Kovača mjesto šefa diplomacije preuzeo je Davor Ivo Stier, jedan od najbližih suradnika novog premijera.

Održana je primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra regionalnoga razvoja i fondova EU-a Tomislava Tolušića i novoimenovane ministrice Gabrijele Žalac. Tolušić je kazao kako je u proteklih devet mjeseci iz fondova EU-a povučeno 6,2 milijarde kuna, a do kraja godine ta svota mogla bi porasti do 8 milijardi kuna. Od velikih projekata koje će pokrenuti Gabrijela Žalac navela je "Projekt Slavonija", a radit će i na karti regionalnih potpora i na nastavku indeksa razvijenosti. Budući da Tolušić dio ljudi iz spomenutoga ministarstva vodi u Ministarstvo poljoprivrede, Žalac je istaknula kako će u Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a dovoditi nove ljude.

Nakon primopredaje Tomislav Tolušić preuzeo je u Ministarstvu poljoprivrede dužnost od Davora Romića. Romić je istaknuo kako novom ministru ostavlja tri strategije i pet pripremljenih zakonskih prijedloga te niz pripremljenih pravilnika, među kojima i onaj o mjeri 4 iz Programa ruralnog razvoja. "U ovom kratkom razdoblju iz EU fondova povućeno je 529 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani", istaknuo je. Tolušić je kazao da je svjestan da dolazi u resor koji ima mnogo izazova, da je Romić dosta napravio, ali kako je četiri godine prije toga sustav bio uništen. Kao prve korake najavio je razgovor s ministrom financija o smanjenju PDV-a na repromaterijal za poljoprivredu. Isto tako, kazao je novi ministar, treba povući što više novca iz fondova EU-a te u funkciju staviti što više državnog poljoprivrednog zemljišta.

Primopredaja je obavljena i u Ministarstvu uprave gdje je od Dubravke Jurline Alibegović dužnost preuzeo novi ministar Ivan Kovačić. Jurlina Alibegović kazala je kako se radi o kontunuitetu u radu ministarstva te najavila kako se sve reforme u resoru javne uprave nastavljaju. Izrazila je zadovoljstvo što je Andrej Plenković uvidio važnost ovog resora i ministra imenovao potpredsjednikom Vlade. Kovačić je zahvalio bivšoj ministrici na dobro obavljenom poslu te dodao kako je za reforme u ovom resoru potrebna jaka politička volja.

Ministarstvo zdravlja dobilo je novo ime, ali i novog ministra. Umjesto Darija Nakića resor Ministarstva zdravstva vodit će također čovjek iz struke doktor Milan Kujundžić. "Ovo je situacija kad zapravo ne zavidite čovjeku koji dolazi iza vas. Naš je sustav opterećen problemima. Dr. Kujundžić je vrhunski stručnjak u tom području, čovjek koji se dokazao u vođenju bolnice i siguran sam da će sva ta znanja i iskustva prenijeti na vođenje našeg zdravstvenog sustava", izjavio je Nakić. "Brojni su problemi, od ljudskih resursa koji odlaze iz Hrvatske do problema s opremom - što će trebati popravljati, strpljivo i bez velikih riječi", poručio je novi ministar Kujundžić.

Jutros je primopredaja obavljena i u Ministarstvu turizma. Antona Klimana naslijedio je Gari Cappelli. Capelli i Kliman istaknuli su da već dugo dobro surađuju putem Odbora za turizam HDZ-a, kao i oko projekta zračne luke Mali Lošinj i drugih na kojima je radilo Ministarstvo i Capelli kao gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Maloga Lošinja. "Dovršit ćemo zakone čija je izrada prijedloga u Ministarstvu turizma već počela, poput onih o turističkim zajednicama, turističkom zemljištu i drugima, koji su bitni za razvoj kontinentalnog i morskog te posebnih oblika turizma te se nadamo da možemo postići mnogo u ovom mandatu, to više što se i od nas očekuju brze reakcije, pogotovo zbog pripreme iduće sezone 2017.", istaknuo je Capelli.

I 16 godina od umirovljenja - general Damir Krstičević vraća se u sektor obrane. Dužnost ministra obrane preuzeo je od Josipa Buljevića. Izrada Strategije nacionalne sigurnosti bit će temeljna zadaća Ministarstva obrane u ovom mandatu, a fokus će mi biti čovjek - vojnik, dočasnik i časnik, najavio je Krstičević. Predrag Šustar Ministarstvo znanosti i obrazovanja predao je Pavi Barišiću.

Primopredaja je obavljena i u ministarstvu gospodarstva, ali bez nazočnosti medija, ali i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, poduzetništva i obrta, i demografije i socijalne politike.

Pred svima njima brojni su izazovi, a očekivanja građana - velika.