Jaja iz Poljske povučena zbog sumnji na salmonelu, ako ih imate vratite ih

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Svježa jaja iz Poljske.  Oznaka na jajima je : 3PL30221321, a oznaka pakirnog centra za jaja: PL 30225901 WE.

Prema informaciji zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja Salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske.

Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda sa tržišta se opozivaju sva jaja podrijetlom iz pakirnog centra: PL 30225901 WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz.

Ministar Tolušić naložio je dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode.

Podaci o proizvodu:
Proizvod: Svježa jaja iz Poljske
Proizvedeno u Poljskoj, Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz
Stavlja na tržište: Mesna industrija braće Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac

Nakon obavijesti iz ministarstva oglasila se i Mesna industrija braće Pivac. Navode kako su danas svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta te da se više ne nalaze u prodaji u  Hrvatskoj zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost proizvoda na drugim tržištima Europske unije. Pozivaju sve kupce koji su kupili ovaj proizvod i ako ga još uvijek imaju vrate na prodajno mjesto na kojem su ih kupili i bit će im vraćen novac bez predočenja računa.

Upravo zbog sumnje koja postoji na drugim tržištima, a sukladno uputi Ministarstva, proizvod je povučen u Hrvatskoj radi izbjegavanje bilo kakve sumnje u zdravstvenu ispravnost, zaštite zdravlja i umirivanja javnosti. Do sada su u Hrvatskoj obavljene višestruke i ponovljene analize na velikom broju uzoraka konzumnih jaja proizvođača čiji proizvod je povučen i sve do sada obavljene četiri analize (analiza uzoraka jaja koje su izuzeli državni inspektori na policama trgovačkog lanca, analize trgovačkog lanca, te naše analize u ovlaštenom laboratoriju i analize proizvođača) pokazuju da niti u jednom od brojnih uzoraka nije izolirana salmonela. No, bez obzira na negativne rezultate analiza u Hrvatskoj, a radi sumnji nastalih na drugim tržištima EU, proizvod je povučen iz prodaje, navodi se u priopćenju Mesne industrije braće Pivac.

U Hrvatskoj se salmonelom godišnje zarazi oko 2 tisuće ljudi, a nedavna smrt petogodišnjeg dječaka sve je nagnala na veći oprez. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da broj slučajeva zaraze salmonelom pada, ali ih svejedno ima - najčešće među starijim ljudima i malom djecom. Više je načina zaraze - najčešći su tako da se dovoljno termički ne obrade svinjetina, piletina, jaja i to dovoljno dugo stoji pa se namnože u hrani.