Aquatika - bogatstvo flore i faune hrvatskih i europskih rijeka i jezera

Aquatiku, slatkovodni akvarij i muzej rijeka vrijedan 36,7 milijuna kuna koji je 98% financiran novcem Europske unije iz operativnog programa Regionalna konkurentnost, u Karlovcu je otvorio premijer Andrej Plenković.

Ovo je jedan izvanredan primjer što je dodana vrijednost Europske unije. Ako vidimo strukturu financiranja riječ je o iznosu od skoro 37 milijuna kuna, a praktički 98% sredstava dobiveni su iz europskog proračuna, rekao je Plenković između ostalog.     

Na otvorenju su bili i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te župan Ivan Vučić i gradonačelnik Damir Jelić.

Gradonačelnik Jelić kazao je da je riječ o jedinstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj će se predstaviti bogatstvo flore i faune hrvatskih i europskih rijeka i jezera, što nema nitko u regiji. To ne začuđuje kad se zna da nijedna europska zemlja nema tako raznolike i očuvane rijeke kao Hrvatska. Osim toga, Karlovac kao grad na četiri rijeke - Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri - pravo je mjesto za prezentaciju bogatstva voda koje imamo, rekao je.

Aquatika, slatkovodni akvarij u Karlovcu s 25 bazena, otvara se za posjetitelje u 15 sati. Nalazi se na obali rijeke Korane, na 2000 m2. Bazeni su izgrađeni u tri podzemne etaže te akvarij od ulaza do izlaza predstavlja tok krške rijeke od izvora do ušća. 

Posjetitelji Aquatike mogu vidjeti 5000 jedinki od stotinu vrsta riba, među kojima je 40 endemskih, a u sklopu edukacijskih programa i radionica dobit će odgovor na mnoga pitanja o ribljem svijetu, poput onog piju li ribe vodu, glasaju li se, mogu li plivati unatrag, koliko prosječno žive, čak i na pitanje kakva je veza između ruža za usne i ribljih ljusaka, objasnila je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić-Kulaš.

Ulaznicu za karlovački akvarij odrasli će plaćati 60 kuna, maloljetne osobe 35 kuna, studenti i umirovljenici 40 kuna, a obiteljska ulaznica za četveročlanu obitelj (dvoje odraslih i dvoje djece) stajat će 120 kuna.