Murganić za HRT: Planiramo delimitiranje roditeljskih naknada

S negativnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj i odumiranjem cijelih regija bez gospodarske perspektive te zbog iseljavanja neće se moći održati postojeći društveno-socijalni, zdravstveni i mirovinski sustav. Nova je Vlada stoga poslušala demografe, koji odavno zahtijevaju posebno ministarstvo.Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u središnjem HRT-ovu Dnevniku da je demografska situacija u Hrvatskoj složena i zato je formirano ministarstvo za demografiju. 

Demografska revitalizacija zahtijeva niz mjera. Jedna od njih su svakako one koje potiču natalitet, koje će poticati rodnost. Važno je imati u društvu ozračje koje će poticati sigurnost, kazala je Murganić te spomenula delimitiranje roditeljskih naknada, napomenuvši da je to već u planu.

Ova uprava za demografiju imat će na čelu stručnjake koja će planirati i upućivati vrlo smisleno na ostale državne resore sve mjere koje će voditi demografskoj revitalizaciji. Ovo ministarstvo neće biti ono koje će donositi mjere i koje će za njih biti odgovorno. Bit ćemo zajedno svi, cijela Vlada RH, odgovorni za mjere koje trebamo predložiti i koje ćemo provoditi, istaknula je ministrica.

Osim delimitiranja roditeljskih naknada, Murganić je istaknula da je u Zagrebu vrlo pozitivno odjeknuo model o majkama odgajateljicama, o roditeljima odgajateljima. To je dobar i poticajan model. On će stvoriti ozračje slobodnog stvaranja obitelji.