Panenić: Padaju i sisačka i riječka rafinerija? - Dobrović: Radna mjesta se neće ugasiti

"Rafinerija Sisak se ne gasi. Ona predstavlja vrlo veliku tradicijsku vrijednost, ona je iznimno važna za cijelo područje, predstavlja velik razvojni potencijal, zapošljava velik broj visokokvalificiranih ljudi i stoga gašenje tih radnih mjesta nema smisla i nije prihvatljivo rješenje", rekao je to na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, dodajući da Republika Hrvatska vodi brigu o tome i nastoji iskoristiti taj potencijal.

Na pitanje koji je vremenski rok za rješenje tih problema, Slaven Dobrović je rekao: "Radi se o tjednima i mjesecima". "Ono što je važno za sve ljude u okrugu - radna mjesta se neće gasiti", naglasio je. Kazao je i kako je govoreći o postfosilnom društvu govorio o desetljećima.  

Podsjetimo, bivši Mostov ministar gospodarstva, zastupnik Tomislav Panenić, zatražio je stanku na današnjoj sjednici Sabora kako bi upozorio na odnos INA-e i MOL-a. Izjavio je kako uznemiruju izjave čelnika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija da će MOL grupa slijediti svoj poslovni put s INA-om ili bez nje. Uprava MOL-a je 13. listopada ove godine odobrila dugoročnu poslovnu strategiju MOL grupe. Cilj je postati vodeća kemijska grupa u regiji te ulagati 1,5 milijardi dolara svakih 5 godina. Naravno da nam je drago što naš strateški partner ima ovakve ambiciozne planove i nadamo se da će ti planovi biti pretočeni u zajedničku strategiju s hrvatskom Vladom", rekao je Panenić. Podsjetio je na poslovni put INA-e s MOL-om. "Analiza renomirane svjetske konzultanske kompanije pokazuje pad svih pokazatelja poslovanja INA-e u razdoblju od 2009., kad su preuzeta upravljačka prava. Rezerve ugljikovodika pale su za 23 posto. Tržišni udio INA-e pao je za 19 posto u veleprodaji, a 17 posto u maloprodaji. Prerada nafte smanjena je za 26 posto. Da su se ostvarili samo planovi INA-e iz 2003., sada bismo imali pokazatelje bolje za 47 posto", rekao je Panenić.

Prenio je izjavu Hernadija koji priznaje da se loše upravljalo INA-om. "Sada MOL pokušava do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju rada što uključuje prestanak rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačenje modernizacije rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore i jedna i druga. Time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao u Budimpešti i Bratislavi, a naš mediteranski dio putem terminala u lukama. Stoga je jasno da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji", naglasio je Panenić. Zaključio je kako je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj postigne konsenzus. Politika i struka trebaju donijeti državničke odluke vezane za energetsku sigurnost i daljnje odnose s MOL-om.

"Radi se o osjetljivom pitanju koje treba razriješiti. Pitanje upravljanja INA-om zahtijeva ozbiljnu analizu", kazao je ministar ministar zaštite i okoliša Slaven Dobrović. Komentirajući Panenićeve najave da bi mogle biti ugašene rafinerije i u Sisku i u Rijeci, rekao je kako "idemo prema postfosilnom društvu i neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti - radi se o tranziciji i ona se mora napraviti - vodeći računa o radnim mjestima".  Na pitanje znači li to da počinje 'razgradnja' u Sisku, Dobrović je odgovorio: "Počinje rasprava kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete. U neko doba to će se definitivno morati zatvoriti - ne na uštrb radnika. Pitanje je i otpremnina - to treba napraviti strateški - na zdravi način i sačuvati radna mjesta", rekao je Dobrović. Na pitanje u kojem će se roku sve to događati rekao je: "Razgovori o tome na razini Vlade su već u tijeku i o tome će se razgovarati i s MOL-om". 

Predrag Sekulić iz sindikata Nova solidarnost izjavio je kako o ovome sindakate nije nitko obavijestio. "Dobrović nije morao dolaziti na ovo mjesto ako njegova odluka bude išla u ovom smjeru. Je li MOL toliko moćan ili mi imamo toliko 'kilave' političare da se ne mogu izboriti za naše interese", upitao je Sekulić. Tvrdi kako oni neće dopustiti odvoz nafte iz rafinerije Sisak jer za to, kaže, nema razloga. "Poslovni rezultati rafinerije su pozitivni i zahtijevamo konsenzus političara vezano za ovo pitanje", kazao je.  

Zbog slučaja INA-e i MOL-a u saborskoj raspravi bilo je i opomena sa zabranom govora. Potpredsjednik Sabora Željko Reiner izrekao ju je Gordanu Marasu iz SDP-a koji je iskoristio raspravu o ovrhama da bi ustvrdio kako su HDZ i Most kapitulirali pred MOL-om.