Pogreb i komemoracija za žrtve ekshumirane iz Barbarina rova

Na mariborskom groblju Dobrava pokopani su posmrtni ostaci oko 800 dosad ekshumiranih žrtava iz rudnika Barbarin rov kod sela Huda Jama. Jedno je to od najokrutnijih stratišta nakon Drugoga svjetskog rata u Sloveniji u kojem je ubijeno više od 2.000 Hrvata. Na pogrebu je bila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier te izaslanstvo Sabora na čelu s Božom Petrovom.Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros je odala počast žrtvama. "Mislim da je danas bitno reći nešto zbog povijesti i prije svega budućnosti. Došla sam ovamo pokloniti se svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava koja je počinio komuninistički režim nakon Drugoga svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom i pijetetom, moramo pokloniti žrtvama, a povijesna istina mora se utvrditi jer ona je zalog za bolju budućnost", poručila je predsjednica.Pahor je kazao "da i dalje teško razumijemo najskrivenije tajne ljudskog uma koji je sposoban za najplemenitija, ali i za najstrašnija djela. Zato razumijemo povijesne, političke i moralne zablude koje nikada ne smijemo ponoviti bez obzira na naša različita vjerska ili politička uvjerenja ili upravo zbog njih. To nam danas daje snagu i hrabrost da budemo ovdje, Slovenci, Hrvati, svi koji imamo žrtve u Hudoj jami.'' 

O žrtvama iz rudnika Barbarin rov progovorio je na početku prve sjednice svoje vlade premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da "pokapanje žrtava poslijeratnog terora komunističkih vlasti iz Hude jame podsjeća na naš dug prema žrtvama totalitarizama". Naglasio je da je Vlada spremna preuzeti obvezu odgovornog suočavanja s naslijeđem svih totalitarnih i autoritarnih režima te uvažavati pozitivna iskustva drugih država i s njima surađivati kao članicama europske obitelji.
Mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl održao je popodne u katedrali u Mariboru pogrebnu misu za umrle u Hudoj Jami i drugim masovnim grobištima iz vremena poraća, te pozvao na pomirbu i praštanje. "Osim molitve za naše drage pokojnike neka danas svatko od nas na oltar položi i molbu da uvijek i svugdje, kao pojedinci i kao narod, hrabro i s vjerom tražimo put u budućnost", kazao je nadbiskup Cvikl, naglasivši da svima treba istina kao put ka praštanju i pomirenju. "Put u budućnost ćemo naći ako svi zajedno budemo spremno iskreno tražili istinu, ako uz sve počinjene pogreške, stranputice i počinjene krivice dosljedno priznamo svoje pogreške, ako jedni drugima budemo opraštali i išli putem pomirenja", kazao je između ostalog Cvikl u propovijedi.