Hrvatska 20 godina u Vijeću Europe

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Europski pokret Hrvatska i Diplomatska akademija organizirali su u Europskom domu u Zagrebu okrugli stol u povodu 20 godina članstva RH u Vijeću Europe (1996.-2016.).

Skupu se uvodno obratio premijer Andrej Plenković, a zatim i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Možemo biti zadovoljni s onim što smo postignuli - aktivni smo, prepoznati, dokazali smo svoj angažman na parlamentarnoj dimenziji i na dimenziji Vlade. Imamo sindrom da kad uđemo u neku organizaciju onda sve ono od prije kao da vjetar odnese. Zato s jednakim entuzijazmom trebamo prionuti ispunjenu novih ciljeva, kazao je, među ostalim, premijer Plenković.

Hrvatska je ušla u Vijeće Europe 1996. u zahtjevnim okolnostima, kada je hrvatsko Podunavlje još bilo okupirano, podsjetio je Plenković u izjavi za novinare nakon okruglog stola. Istaknuo je i da je Hrvatska dala zntan doprinos Vijeću Europe na političkom, parlamentarnom i stručnom planu, aktivnostima nevladinih organizacija te lokalnih i regionalnih vlasti. Dvadeset godina kasnije možemo se osvrnuti na naš kvalitetan doprinos toj organizaciji, na njezin doprinos demokratizaciji unutar Hrvatske, za jedan viši i snažniji pravni mehanizam zaštite ljudskih prava koja su mnogi naši građani tražili pred Europskim sudom (za ljudska prava), a dobro je da se spremamo i za predsjedanje tom organizacijom 2018., kazao je.

Na obilježavanju 20 godina članstva RH u Vijeću Europe sudjeluju i posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić, Žarko Domljan kao bivši predsjednik Hrvatskog sabora, tadašnji potpredsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Odbora za vanjsku politiku te šef parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe.