Amerika bira: Clinton ili Trump?

Amerikanci su glasovali za novoga predsjednika države - Hillary Clinton ili Donald Trump. 

Birališta su zatvorena, a prema projekcijama američkih medija  Clinton zasad ima 209 elektorskih glasova, a Trump 238.

Do 7 sati ujutro na HRT-u 4 možete pratiti Izbornu noć u produkciji televizijske mreže CBS, a zatim od 7 i Studio 4 - Specijal: Amerika odlučuje!, koji uređuje i vodi Goran Rotim. Gosti će biti - Mate Granić i Tonino Picula. 

Donald Trump i Hillary Clinton odlučili su rezultate izbora čekati u New Yorku, a njihovi se izborni stožeri nalaze na udaljenosti od tri kilometra.

Trump je izabrao jedan veliki relativno običan hotel na 6. aveniji, a Clinton je unajmila ogroman konferencijski centar Javits. Između dviju zgrada je udaljenost od oko tri kilometra, a na tom su prostoru koncentrirani neboderi i slavna mjesta koja u očima svijeta utjelovljuju američku moć. Na ulicama tog dijela grada miješaju se turisti i stanovnici, umorni od izborne kampanje koja je polarizirala zemlju.

Hillary Clinton će se sa svojim pobornicima sastati tijekom večeri u centru Javits, u konferencijskoj dvorani slavnog staklenog plafona, na obalama rijeke Hudson, gdje se nada postati prvom predsjednicom Sjedinjenih Država.
Tijekom cijelog utorka odvija se neizravno glasanje jer građani biraju izbornike (elektore) koji će potom 19. prosinca potvrditi Clinton ili Trumpa. Ukupno je 538 elektora, a njihov broj varira od države do države, ovisno o broju njezinih stanovnika, od Kalifornije kao najmnogoljudnije i s najviše elektora (55) do Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane koje ih imaju samo po tri. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je osvojiti 270 elektora. U 48 država vlada načelo "pobjednik nosi sve", a iznimke su Nebraska i Maine koji izbornike dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

Nemilosrdna kampanja - 'Amerikanci biraju između dva zla'

Birat ćemo između "manjeg od dva zla" rekli su mnogi Amerikanci za vrijeme predizborne kampanje za predsjednika Sjedinjenih Država. No kada su izbori počeli 42% glasača izjavilo je da snažno podržava svog kandidata.
Samo 25% njih glasovalo je na osnovu "izbjegavanja lošije opcije". Da imaju rezerve prema svojim kandidatima izjavilo je 31% kandidata, prenosi CNN.

Izbori se održavaju na golemom geografskom području podijeljenom u četiri vremenske zone. Prva biračka mjesta zatvaraju se u jedan sat u srijedu ujutro po srednjoeuropskom vremenu u nekim državama na istoku i jugu (Vermont, Virginia, Georgia, Južna Karolina, Indiana, Kentucky), a posljednja na Aljaski u srijedu u sedam sati (SEV).

Povećalo Damira Matkovića: Oba predsjednička kandidata imaju izglede za pobjedu

Prva iznenađenja mogu doći iz Georgije ako Trump izgubi u toj državi koja je uglavnom republikanski naklonjena, ili iz Virginije ako Clinton izgubi u toj državi u kojoj je 2012. Barack Obama pobijedio. Samo pola sata poslije mogući šok mogu prirediti ključne države Ohio (demokrati) i Sjeverna Karolina (republikanci) koje donose 18 i 15 izbornika. U vremenu između dva i tri sata iza ponoći (SEV) slijedi rafal od 30-ak država i njihovih elektora koji će dodatno crvenom i plavom obojati izbornu kartu. Svi će nestrpljivo iščekivati Floridu i njezinih 29 elektora. Maleni bi New Hampshire, uglavnom demokratski, mogao završiti na Trumpovoj strani, a neizvjesno je i u Pennsylvaniji koji raspolaže s 20 elektora.

Clinton i Trump 90 minuta iznosili 'prljavo rublje' - video

Ove godine, s obzirom na vrlo tijesnu utrku, izborna bi noć mogla potrajati jako dugo. Televizije, koje će objavljivati rezultate kako budu dolazili, uglavnom ne čekaju na 55 elektorskih glasova iz Kalifornije (5 sati ujutro po SEV-u), koja se već unaprijed pripisuju demokratima, kako bi objavili ime novog predsjednika SAD-a.