[VIDEO] Državni vrh uvjeren u dobru suradnju s Trumpom

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Čabru uvjerenost u dobru suradnju s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom administracijom u okviru NATO-a i na području JI Europe.

"Vjerujem da ćemo nastaviti raditi zajedno kako bismo se zajedno suočili s ugrozom sigurnosti i riješili neka od otvorenih pitanja koja već godinama opterećuju odnose država jugoistoka Europe", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Kazala je da ima mnogo inicijativa i tema o kojima želi razgovarati s budućom administracijom i najavila da će uskoro zahvaliti na dobroj suradnji s još uvijek aktualnom administracijom Baracka Obame.

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je pobjedniku američkih predsjedničkih izbora Donaldu Trumpu, istaknuvši kako je siguran da će Zagreb imati kvalitetne odnose s novom vladom u Washingtonu. "Čestitam na pobjedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom," rekao je premijer Plenković novinarima na savjetovanju ekonomista u Opatiji.

Hrvatska će nastaviti graditi savezničke odnose sa SAD-om nakon pobjede Donalda Trumpa, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. "Hrvatska i SAD su saveznici u NATO-u. Mi ćemo se i dalje zauzimati za vrlo čvrste transatlantske odnose. To je važno za RH, to je važno za naše vanjskopolitičke prioritete i na jugoistoku Europe. U tom pogledu, za arhitekturu mira u Europi uloga NATO-a je uvijek bila ključna", rekao je.
Istaknuo je da je uloga SAD-a od ključne važnosti za međunarodne odnose, za međunarodni mir i stabilnost.

"Hrvatska mora čvrsto sa svojim inicijativama kako s jedne strane unaprijediti svoje odnose sa SAD-om, a s druge strane kako zajednički rješavati neka otvorena pitanja kao što je sada pitanje BiH", izjavio je bivši ministar vanjskih poslova i posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić. Za Hrvatsku je najvažnije da zajedno s novom administracijom konsolidira stanje na jugoistoku Europe koje je još uvijek nestabilno, posebice u BiH, izjavio je potpredsjednik Sabora i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač. Smatra da tu važnu ulogu "medijatora, kreatora i sukreatora" rješavanja stanja na jugoistoku Europe ima i Hrvatska. U tome, smatra Kovač - "predsjednica ima šansu, odgovornost i obvezu da u partnerstvu sa SAD-om stvari promijenimo na bolje".

Republikanski kandidat Trump postao je u srijedu novi predsjednik SAD-a, nakon što je u neizvjesnoj izbornoj utrci pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.