Hoće li Zakon poboljšati hrvatski sport?

Iako je jučer zastupnik Mosta Sladoljev uputio zahtjev ministru Barišiću da počne provoditi Zakon o sportu i odmah na teren pošalje sportske inspekcije, nemamo informaciju da je resorni ministar to i učinio. Mostovci su zaprijetili da će povući ozbiljnije poteze ako se, kao u prošlom mandatu, taj zakon ne bude provodio.

U studenom prije dvije godine, na splitskoj rivi došlo je do opće pobune, a  tražene su i izmjene Zakona o sportu. U ljeto 2015. privedena su braća Mamić, a u jesen tadašnja lijeva Vlada donosi dopune i izmjene Zakona o sportu. Vrh HNS-a ih, recimo to tako, negira. Komentar predsjednika HNS-a Davora Šukera bio je: Smiješno, evo jedna riječ. Smiješno i mislim da neće proć.

Lijevi gube izbore, a u Zagrebu pred mjerodavnim ministarstvom za spas sporta i svojeg kluba bune se Dinamovi navijači. Trud im je bio uzaludan. Tadašnji novi ministar Šustar bio je sumnjičav prema spornom zakonu: "Zdravko Mamić je netko to strši, ali postoji tumačenje da su ove izmjene i dopune pisane da se odnose na njega. Ako je to istina, to je totalno pogrešno.", govorio je.

 HNS je tražio ocjenu ustavnosti Zakona o sportu. Tadašnja oporba upozoravala je na samovolju nogometnih moćnika. Osvježeni Zakon o sportu, tvrde upućeni, težio je transparentnosti u upravljanju, finaciranju te klubove bez osuđenih za nerede ili kriminal. Most već dugo, još od prošle Vlade, zaziva upravo takve odnose u sportu. Vlada je sad nova, Most je opet na vlasti, no jučer su okupili novinare i poslali javnu poruku partnerima iz Vlade.

Imamo na neki način javno izgovorenu riječ od premijera Plenkovića i saborskih zastupnika da će se zakon provoditi. Ako se ne bude provodio, naravno da ćemo se mi sastati i dogovoriti daljnje konkretne akcije u vezi s tim, najavio je Marko Sladoljev. Drugim riječima, i sport je područje na kojemu bi moglo biti bračnih nesuglasica, nakon medenog mjeseca opcija na vlasti.

O ovoj je temi u Hrvatskoj uživo govorio sportski novinar i kolumnist Telegrama Bernard Jurišić. Jedan od osnovnih problema lošeg Zakona o sportu je činjenica da još uvijek nemamo strategiju sporta, još nismo napisali koji su nam sportovi važni, ne postoji kategorizacija, istaknuo je, ali i komentirao situaciju u nogometnoj reprezentaciji uoči kvalifikacijske utakmice s Islandom.