Umro legendarni glazbenik i pjesnik Leonard Cohen

Leonard Cohen, legendarni kanadski glazbenik i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svog naraštaja, umro je u 82. godini. "S velikom tugom javljamo da nas je napustio legendarni pjesnik, skladatelj i umjetnik Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara", piše u priopćenju objavljenom na njegovu Facebooku.

Leonard Cohen rođen je u obitelji židovskih useljenika u Montrealu. Nakon što je objavio svoju prvu knjigu 1956. krenuo je u glazbenu karijeru s amaterskom folk grupom. Sramežljivi i potišteni pjesnik iz Montreala kasnije će doživjeti svjetsku slavu nizom danas legendarnih albuma "Songs of Leonard Cohen" (1967), "Songs of Love and Hate" (1971) i "Death of a Ladies' Man" (1977). Pjesme o ljubavi, smrti, religiji, seksu, mržnji, potrazi za duhovnim i smislom života poput "Suzanne", "So Long, Marianne", "Tower of Songs", "Bird on the Wire", "First We Take Manhattan (Then we take Berlin)", "Hallelujah" postale su klasici.

Leonard Cohen: Spreman sam umrijeti

Cohen je često bio na putu, fizičkom i duhovnom. U New Yorku se družio s avangardnim umjetnicima poput Andyja Warhola i frontmena Velvet Undergrounda Lou Reeda, koji je 2008. uvodeći ga u Rock and Roll kuću slavnih rekao da je "sreća živjeti u vrijeme Leonarda Cohena". Cohen je obožavao svoju majku, a od oca, koji je umro kad mu je bilo devet, naslijedio je besprijekorni ukus za odjeću. Njegov je ritual prije svakog koncerta bio poliranje vlastitih cipela. Nikada nije bio glazbeni virtuoz, a osnove gitare naučio je od jednog plesača flamenka u Montrealu. Pjesnički mu je uzor bio Federico Garcia Lorca i toliko ga je nadahnuo da je svoju kćer nazvao po njemu. Napisao je i 13 knjiga i dobio nagradu Princa od Asturije, "španjolskog Nobela". Mnogo se puta u životu borio s depresijom, a 90-ih se povukao iz javnoga života i postao budistički redovnik.

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti. U svom posljednjem albumu "You Want It Darker" Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu "So Long, Marianne". Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: "Hineni, hineni, My Lord" ("Dolazim ti, Bože", na hebrejskom).

Cohenova rodna Kanada odlučila je spustiti zastave na pola koplja. "Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau. Cohenovi štovatelji okupili su se spontano ispred njegove kuće u Montrealu, pale svijeće, ostavljaju cvijeće, crne šešire. Mladi i stari, puštaju njegove pjesme sa svojih smartphonova. A netko je na ulaznim vratima ostavio natpis "Hallelujah".