Tema dana: 'Ovčara - neispričana priča' - dokaz za 57 zločinaca

U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film "Ovčara - neispričana priča".

U Temi dana gostovali su Anton Tus, u jesen 1991. načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, te Nikola Kajkić, scenarist dokumentarca.

Dokumentarni film Ovčara - neispričana priča je film koji govori o pravoj istini, što se uistinu događalo 20. i 21. studenoga 1991. Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu sudi se 13 osoba, koje su bile pripadnici dobrovoljačkih postrojbi Leva supoderica i Petrova. Ne sudi se niti jednog pripadniku JNA. Naš film u detalje dokazuje i prokazuje kako i na koji način su paravojne formacije i JNA izveli iz bolnice, krvnički mučili i ubili 276 hrvatskih branitelja, civila i ranjenika, kazao je Kajkić za HRT.

Cilj filma je isključivo promicanje istine. Istina koju je pisao Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu i njihovo tužiteljstvo ne može biti istina. Dokumentacija koja se prilaže ne može biti istina. Apsurd je da 13 četnika može u svega 7 sati ubiti 276 branitelja, ranjenika i civila. Kroz film smo pokušali dokazati da je istina sasvim drugačija, a to se u filmu može i pogledati. U petak smo DORH-u zajedno s Koordinacijom braniteljskih udruga podnijeli kaznenu prijavu protiv još 57 osoba. Neke žive na području Vukovara, neke u okolici, a neke u BiH i Srbiji. Za njih postoje dokazi da su počinili ovaj zločin, rekao je Kajkić.


Podsjećamo, na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 ujutro ubijeno više od 250 osoba. Ovoga tjedna prisjećamo se nekih od najtežih trenutaka Domovinskog rata, HRT će ih dostojno obilježiti.