Krstičević u Međugorju razgovarao s ministricom obrane BiH

Posjet potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića Bosni i Hercegovini privukao je veliku pozornost medija nakon spekulacija da bi mogao biti uhićen zbog navodnih optužnica iz Republike Srpske protiv hrvatskih generala, među kojima je i sam. S ministricom obrane BiH Marinom Pendeš razgovarao je u Međugorju. Vojna suradnja s BiH je dobra, politički je narušavaju optužnice i uhićenja u Orašju.

Odmah nakon dolaska u Međugorje ministar Damir Krstičević rekao je da nije očekivao nikakve probleme pri ulasku u BiH niti ih je imao. "Ja sam ministar obrane države koja je članica NATO-a. Ministar sam obrane države koja je članica EU-a. Prema tome, tu sam da gledamo budućnost, da gledamo kako kvalitetno unaprijediti našu obrambenu suradnju. To je moja odgovornost", kazao je Krstičević.

U razgovoru s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš zaključeno je da obje zemlje moraju unaprijediti sigurnosne sustave kako bi odgovorile svim opasnostima i rizicima s kojima je suočeno društvo u BiH i Hrvatskoj. "Raspravljali smo o obrambenim pitanjima, našoj budućnoj suradnji i o potpori koju je do sada dala Republika Hrvatska Bosni i Hercegovini na našem europskom i euroatlanskom putu. S obzirom na velik broj simetričnih prijetnji s kojima se susreće ne samo BiH nego i svijet, mi smo razgovarali o tome da razmijenimo zajednička mišljenja, ideje o budućoj suradnji", poručila je Pendeš.

Ministar Krstičević komentirao je i optužnice za ratne zločine koje su u posljednje vrijeme narušile odnose u BiH. "Svaki zločin mora biti kažnjen. Ali pravosudna tijela moraju biti neovisna, moraju biti oslobođena svih političkih pritisaka. Ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drukčiji način, rekao je Krstičević. Ministrica Pendeš kazala je za optužnice protiv hrvatskih branitelja kako je u toj zemlji bilo selektivnog pristupa.

Razgovori u Međugorju vođeni su u duhu pripreme zajedničke sjednice hrvatske vlade i Ministarskog vijeća BiH koja će se uskoro održati u Zagrebu. Poslijepodne je hrvatski ministar obrane posjetio i međugorsku crkvu te se u župnom uredu zadržao u razgovoru s tamošnjim franjevcima.