Čavlović Smiljanec: Nisam kriva za trgovanje utjecajem

Bivša ravnateljica Porezne uprave i saborska zastupnica SDP-a Nada Čavlović Smiljanec ustvrdila je da nije kriva za trgovanje utjecajem. Njezina obrana ističe da nije bilo riječi o obustavljanju ovrhe, već nastojanju da se tvrtki optuženog Željka Biloša pruži prilika za nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta.

Odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da Čavlović Smiljanec kao ravnateljica Porezne uprave nije zatražila od bivše šefice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević da porezno rješenje koje bi štetilo Biloševoj tvrtki ne dostavlja na provedbu. Dokazat ćemo da je od pročelnice zatražila samo odgodu od nekoliko dana, kazala je Sloković, pojašnjavajući da je Biloš u tom roku trebao pribaviti bankarsku garanciju kojom bi se jamčio povrat duga.

I obrana Kovačević ustvrdila je da je ona postupala prema zahtjevima Porezne uprave, Ministarstva financija i pravilima struke, a ne prema Biloševim nalozima, dok je odvjetnik optuženog osječkog poduzetnika kazao da Biloš nije poznavao ni jednu od svojih suoptuženica pa ih ni na koji način nije mogao poticati na korupciju.

Suđenje se nastavlja izvođenjem dokaza, među kojima su i tajne snimke telefonskih razgovora iz istrage.

Uskok u optužnici tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. Time je Biloševoj tvrtki, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje sve do pokretanja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od 9 mil. kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 mil. kuna oštećen državni proračun.