Dječak umro od salmonele, meso sa salmonelom u Konzumu i Kauflandu

Nakon što su mediji objavili kako je obdukcija potvrdila da je petogodišnji dječak iz Bregane umro od salmoneloze iz jaja, odvjetnica obitelji Dijana Kladar HRT-u je potvrdila da oni nalaze još nisu dobili, premda su ih zatražili 30. prošlog mjeseca. Nada se da tako neće ostati, a smatra da treba mijenjati zakone.Mesna industrija Braća Pivac, koja je uvezla jaja iz Poljske, izvijestila je da će, dok se ne bude znao nalaz, postupati isključivo prema uputama mjerodavnih institucija. Rezultate obdukcije trebalo bi dobiti i Državno odvjetništvo, koje će tada odlučiti hoće li pokrenuti istragu protiv odgovornih.

Posljednjih je dana u Hrvatskoj zbog salmonele s tržišta povučeno nekoliko proizvoda. Kaufland je povukao svježi pileći zabatak u rinfuzi, a Konzum ćevapčiće iz trgovine u Rijeci.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da će njegovo Ministarstvo nastaviti strožu kontrolu uvoznog mesa, a građanima je preporučio da kupuju hrvatske proizvode. Smijenio je svojeg pomoćnika za hranu jer su informacije o salmoneli u javnost stizale prekasno. Danas su podaci o zaraženom mesu - stigli odmah.
Konzum je poslao priopćenje u kojemu se ispričava svim kupcima i moli ih da Konzumu radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ako ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih u prodavaoinici Osječka 71 u Rijeci. 

Obavještavamo vas da su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju. Kontaktirati nas možete na konzum@konzum.hr ili na besplatni telefon: 0800 400 000.

Kaufland zbog salmonele povlači pileći zabatak u rinfuzi poljskog dobavljača

Trgovački lanac Kaufland objavio je da je dobrovoljno s tržišta povukao svježi pileći zabatak u rinfuzi, poljskog dobavljača Animex Foods, s rokom trajanja do 20. studenoga, jer je u nekim uzorcima izolirana salmonela. 

Kako se navodi u priopćenju, Kaufland u svrhu zaštite potrošača s tržišta dobrovoljno povlači proizvodi svježi pileći zabatak u rinfuzi, zemlja podrijetla Poljska, dobavljač Animex Foods, datum proizvodnje 14. studenoga i roka trajanja 20. studenoga 2016.

Ova obavijest odnosi se samo na navedeni pileći zabatak u rinfuzi kupljen na dan 17. studenoga 2016., ne i na druge proizvode, ističu iz Kauflanda.

Iz tog trgovačkog lanca ističu kako su iz predostrožnosti samoinicijativno poslali uzorke piletine dobavljača Animex Foods na analizu u ovlašteni laboratorij.

Prvi rezultati, zaprimljeni nakon brze analize 17. studenoga 2016., pokazali su da je u nekim uzorcima izolirana salmonela. Iako još nije utvrđeno radi li se uopće o vrsti salmonele koja spada u rizičnu kategoriju, Kaufland je svejedno iz predostrožnosti po hitnom postupku povukao navedeni proizvod iz svih svojih poslovnica, navodi se u priopćenju.

Iz Kauflanda napominju kako kupci spomenuti proizvod mogu vratiti u bilo koju poslovnicu tog trgovačkog lanca i bez računa, uz povrat novca.

Kaufland u priopćenju navodi i kako redovito provode analize proizvoda iz svog asortimana u ovlaštenim laboratorijima te skreću pažnju da je za visokorizične namirnice kao što je svježe meso iznimno važno da se transportira i čuva na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obradi.