Grabar-Kitarović: Stereotipa još ima u svakodnevnom životu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je na marginama "četvrtastog stola", održanog u organizaciji Veleposlanstva Australije i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), kako razmišlja o različitim opcijama kada je riječ o problematici mladih i demografije. 

Upitana što je s Uredom mladih, koji je trebao biti osnovan u njezinu kabinetu, a koji bi kao takav mogao pomoći i mladim ženama, predsjednica Republike je odgovorila da razmišlja o različitim opcijama jer je problematika mladih i problematika demografije općenito doista ključno pitanje za razvoj Hrvatske.

Objasnila je kako u posljednjem razdoblju promjene Vlade i parlamentarnih izbora nije išla na neka posebna imenovanja u svojem Uredu da se takav njezin čin ne bi shvatio kao da radi konkurenciju Vladi. Razmišljam o konceptu jednog krovnog vijeća za strateški razvoj Hrvatske, ali koje bi onda sadržavalo i vijeće za gospodarstvo i posebno vijeće ili savjet za mlade i demografiju, a koje bi se bavilo i promicanjem ovakvih rasprava, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica RH govorila je i o sjećanjima na godišnjicu pada Vukovara. Svi razmišljamo o toj godišnjici, a kao što znate, o Vukovaru ne volim davati nikakve izjave jer mislim da u prvom planu moraju biti branitelji, udovice, stradalnici i heroji, ali ne samo oni heroji koji su aktivno sudjelovali u bitkama, nego i oni koji su jednostavno ostali u Vukovaru i živjeli život Vukovara, kazala je.

Za nju su ovo trenuci kada se s posebnom boli i patnjom zbog strahovitih zločina prisjećamo svega što se dogodilo u Vukovaru prije 25 godina. Ali jednako tako, ovo su za nju i dani ponosa zbog činjenice da je danas Vukovar hrvatski i da to više nikada nitko neće promijeniti.

Grabar-Kitarović: Nema muških i ženskih zanimanja

Na forumu o (pod)zastupljenosti žena u STEM područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike predsjednica Republike kazala je da u Hrvatskoj još nisu izbrisani stereotipi da su djevojčice za jedna, a dječaci za druga zanimanja, unatoč zakonima koji propisuju ravnopravnost spolova.

Na forumu koji je organiziralo Veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj s ciljem poticanja djevojaka i mladih žena da razmotre studiranje na području STEM-a, predsjednica je istaknula da smo iz škola uspjeli maknuti neke stereotipe, ali ne i iz svakodnevnog života.

Dodala je kako testiranja pokazuju da su djevojčice u osnovnoj i srednjoj školi uspješnije od dječaka u hrvatskom jeziku i matematici, ali malo ih se odlučuje za STEM zanimanja. Ove se godine 80% mladića i tek 20% djevojaka upisalo na Fakultet elektrotehnike i računarstva, istaknula je predsjednica države.

Prije službenog putovanja u Kanadu u subotu, predsjednica je kazala da sigurnost nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo te da je NATO relevantan u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama.