Hrvatska uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog žice uz Čabranku

Hrvatska je uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog podizanja žičane ograde uz rijeku Čabranku na teritoriju koji je katastarski hrvatski. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da se priprema postavljanje panelne metalne ograde uz rijeku Čabranku, ali tvrdi da to ne prejudicira granično pitanje koje u konačnici očekuju od arbitražnog suda.

Hrvatskoj smo strani u prošlosti već više puta pojasnili da je cilj postavljanja tehničkih prepreka kontroliranje iregularnih migracija, navedeno je u e-mail odgovoru slovenskog ministarstva na upit Hine o hrvatskoj noti i nezadovoljstvu dvaju naselja uz Čabranku čije će parcele ostati iza panelne ograde ako se ona postavi dolinom Čabranke i na onim mjestima gdje se njen vodotok ne podudara s katastarskom granicom Slovenije i Hrvatske.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je da je Hrvatska uputila diplomatsku notu Sloveniji. A pošto nismo dobili odgovor, podići ćemo na ministarsku razinu, rekao je Stier koji u petak treba doći u ranije najavljeni posjet Ljubljani.

U jeku lanjske izbjegličke krize više se puta dogodilo da su protumigrantske prepreke "ušle" na teritorij u hrvatskom katastru, na primjer uz rijeku Sutlu.
Zbog toga je tadašnja vlada Sloveniji upućivala diplomatske note na koje se odgovaralo na isti način - da žica ne prejudicira definitvno granično rješenje koje treba odrediti arbitraža.

Unatoč tvrdnjama hrvatske strane da je arbitraža nepovratno kompromitiran proces, Ljubljana smatra da arbitri moraju nastaviti svoj rad i donijeti konačno rješenje što bi ga obje zemlje morale priznati.Sloveniji predali notu - hoće li naša policija uklanjati žicu?