Udruga za autizam stvara novi život za svoje štićenike, pomozite im!

Udruga za autizam traži pomoć za svoje štićenike. Kako bi im omogućili što kvalitetnije življenje, organiziraju život u stambenim zajednicama. Za sada imaju dvije, a treća je u planu.

Dražen, Ivan i John žive u stambenoj zajednici Udruge za autizam u zagrebačkom naselju Sopnica. Svaki od njih ima različite teškoće iz autističnog spektra. Uz svakodnevnu potporu četvero asistenata ondje žive već šest godina.

Zbog česte institucionalizacije odraslih osoba s autizmom, Udruga za autizam Zagreb osmislila je program stanovanja uz potporu u manjim životnim i stambenim zajednicama. Uz roditeljski dom, kaže Slavica Dujmović, predsjednica udruge za autizam Zagreb, stvorili su drugo obiteljsko gnijezdo. Prije šest godina prvo u Mostarima, nedaleko od Ivanić Grada. Poštivajući standarde ministarstva mi smo zamislili da bude životna zajednica u kojoj će živjeti šestero osoba uz jednu stalnu podršku asistenata 24 sata, kaže.

Dunja Tadić majka je 18-godišnjeg Igora. U rad udruge uključila se prije četiri godine. Bezbroj pitanja, zabrinutost za njegovu budućnost i strah da ne ostane sam, kaže, morili su je od prvog dana. Pitala se kako će biti kada je ne bude.

Danas su Mostari primjer životne zajednice koji roditeljima djece s autizmom ulijeva nadu. Dan kada ih je posjetila, kaže Dunja, ostao joj je urezan u pamćenje. Jer od tada, kaže, ima mir.

Organizirano stanovanje u stambenim zajednicama, kažu majke iz udruge, znači prijateljstvo, potporu, zajedništvo i sve ono što život čini ljepšim.

Udruga za autizam moli za pomoć. Žele ispisati stranice jedne nove životne priče. U mjestu Vukšinac dobili su na korištenje staru školu. Treća im je to životna zajednica. Žele da izgleda poput one u Mostarima. Dio sredstava će dobiti od županije i grada, ali svaka je pomoć dobrodošla, samo im se javite putem njihove stranici na Facebooku ili putem e-maila.