Trećina mladih opravdava nasilje u vezama, a petina ih u tome ima iskustva

Trećina mladih opravdava uporabu nasilja u vezama, petina ih ima iskustvo nasilja u vezama, a isto toliko je priznalo da je i samo bilo nasilno. Navodi se to u rezultatima istraživanja "Prevencija nasilja u vezama mladih" Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) provedenom na 330 mladih (63% djevojaka i 37% mladića) u 12 srednjih škola. Istraživanje je predstavljeno u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Čak 30% mladih navelo je da u svojoj okolini poznaje mladića koji vrijeđa svoju djevojku, a 20% ih zna za veze u kojima je mladić fizički nasilan.

Kada je riječ o ulozi nastavnika u stereotipima, istraživanje je pokazalo kako se dječake strože kažnjava, više ih se sumnjiči te im se češće dodjeljuju teži fizički zadaci. Djevojčicama se, prema istraživanju, češće daje da nešto počiste te se od njih očekuje da budu tiše u učionici.

Govoreći o prevenciji, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika upozorila je kako Hrvatska nema ni zdravstvenog ni građanskog odgoja, nema propisanih rehabilitacijskih institucija za počinitelje nasilja, dok žrtve s druge strane nerijetko nemaju pristup podršci.

Slažem se da bi se kazneno djelo nasilja u obitelji i zločin iz mržnje trebali inkorporirati u zakonske izmjene, rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ). Romana Jerković (SDP) upozorila je kako klinička iskustva pokazuju da obiteljsko nasilje korijene vuče iz nasilja u adolescentskim vezama te se u tom smislu zalaže za aktivniji rad na programima prevencije.

Nalaz je alarmantan, a zabrinjavajuće je što čak trećina ima opravdavajuće stavove prema nasilju, rekla je Maja Mamula iz udruge Ženska soba, ističući kako je vrijeme da se krene s ozbiljnom prevencijom.

Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra upozorila je na nasilje nad lezbijkama, biseksualnim i transrodnim ženama, pozvavši na proširenje popisa kaznenih djela čiji se počinitelji ne mogu kandidirati na izborima.

Istraživanje je, kako je rekla voditeljica projekta Nataša Bijelić, dio velikog europskog projekta koji je obuhvatio i edukaciju učenika u trajanju od 12 do 15 školskih sati te njihovo predtestiranje i posttestiranje. Oko 40 posto ispitanika iza sebe je imalo iskustvo veze.Na okruglom stolu u Hrvatskom saboru među predstavnicima različitih nevladinih institucija i saborskim zastupnicima uočena su tek dva muškarca - Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) kao predsjednik Odbora koji je organizirao skup te SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, koji je skup vrlo brzo napustio.