REXPO 2016.: Ključno mjesto za promociju investicijskih potencijala

U Zagrebu je otvoren dvodnevni sajam investicijskih projekata REXPO 2016. Sajam je ključno mjesto za promociju investicijskih potencijala gradova i država. 

Na sajmu s okupilo više od 1.000 registriranih sudionika i posjetitelja, među kojima su brojni domaći i inozemni investitori, predstavnici diplomatskog zbora, stranih poslovnih klubova, predstavnici gradova i županija i dr.

Na početku je održan panel na kojem se govorilo o ključnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i BiH na europskim prometnim koridorima. Govorilo se i o izgradnji kanala Dunav-Sava, nizinskoj pruzi, kontejnerskom terminalu na otoku Krku, sve projektima vrijednima stotine milijuna kuna i koji bi otvorili na tisuće radnih mjesta i za koje se traže privatni ulagači.

Vlada želi olakšati investicije

Hrvatska Vlada želi olakšati ulaganja, a ministarstva moraju biti na usluzi investitorima, rečeno je na 5. Međunarodnom sajmu investicijskih projekata.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je da privatni sektor mora bit nositelj investicija. Na državi i Vladi je da stvori sigurno okruženje odnosno sigurnosne uvjete za investicije. Investitori se ovdje trebaju ugodno osjećati, rekao je. Dodaje da je Vlada okrenuta investitorima i da se oni mogu osloniti na nju, ali ocjenjuje kako treba još dosta raditi na stvaranju pozitivnog okruženja za investicije. Kuščević puno očekuje od aktiviranja vrijedne državne imovine.

Ministar turizma Gari Cappelli zalaže se za nastavak investicija, najavljujući za sljedeću godinu otvaranje oko 40 novih hotela ukupno vrijednih 800 milijuna eura. Iz dana u dan interes investitora raste, kazao je Cappelli dodavši kako je važno graditi kvalitetne objekte. Napominje pritom da su hoteli s četiri i pet zvjezdica godišnje puni prosječno 115 dana što je oko 20 dana više od popunjenosti hotela nižih kategorija.

Sezonu produžuju kvalitetni objekti. Isto je i s privatnim smještajem - ako kuća ima bazen popunjenost joj je 150 dana, one koje ga nemaju pune su od 60 do 70 dana. U turizam se isplati ulagati, a Ministarstvo turizma bit će produžena ruka investitorima, kaže Cappelli.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Stuart Dalgleish rekao je kako će Britanija i nakon Brexita blisko surađivati sa svim državama Europske unije, a turizam je apostrofirao kao jedan od najvažnijih segmenata koji povezuje Veliku Britaniju i Hrvatsku.