Milas: Bez iseljeništva Hrvatska nije cjelovita

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  Zvonko Milas, u pratnji Ivane Perkušić, savjetnice s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva i Croatiane Orešković, više stručne savjetnice posjetio je hrvatsku zajednicu u Berlinu u Njemačkoj.  

U prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske priređen je susret s predstavnicima hrvatskih društava i udruženja. 

Tom prigodom, državni tajnik Milas naglasio je kako Ured ima zadaću unaprijediti odnos i suradnju domovinske i iseljene Hrvatske. Produbiti i učvrstiti te veze ili ih stvoriti ako ih, nažalost, nema i to kroz osmišljavanje različitih projekata i programa, a cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje našega hrvatskog identiteta i onih vrijednosti koje nas karakteriziraju pripadnicima hrvatskog naroda, rekao je Milas. 

Predstavnici hrvatskih udruga su predstavili društva koje vode te probleme s kojima se suočavaju u svom radu. Tijekom susreta razgovaralo se i o učenju hrvatskog jezika, hrvatskoj školi, djelovanju HKM u Berlinu kao važnog segmenta očuvanja hrvatskog jezika.

U večernjim satima državni tajnik Milas sa suradnicama posjetio je prostorije Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice gdje je HDZ-ov ogranak Stjepan Radić u suradnji s Hrvatskom zajednicom, priredio božićni domjenak. Ovoj proslavi je nazočio i veleposlanik Hrvatske, Ranko Vilović kao i vojni izaslanik, bojnik Tomislav Galić.

Tom prigodom, državni tajnik je nazočnima prenio pozdrave premijera Andreja Plenkovića. Bez iseljeništva, bez Hrvata u BiH, bez naših manjina u svih 12 europskih zemalja, Hrvatska nikad nije niti će biti cjelovita. Ne trebamo vas zato da nam donosite novce, niti da pomažete uvijek kada je najteže. Trebamo vas zato što smo jedan narod, poručio je Milas.  

Tijekom boravka u Berlinu državni tajnik Milas posjetio je Hrvatsku katoličku misiju te razgovarao sa župnikom fra Franom Čugurom i svećenicima Radoslavom Tolić i Edvardom Sokolom nakon čega se susreo i s papinskim nuncijem u SR Njemačkoj nadbiskupom Nikolom Eterovićem.