Kujundžić primio liječnike i specijalizante koji prosvjeduju

Ispred Ministarstva zdravstva održan je veliki prosvjed liječnika specijalista, specijalizanata i stažista. Nisu zadovoljni pravilnikom o specijalističkom usavršavanju i neujednačenom praksom određivanja ugovornih obveza liječnicima. Najviše se protive pet puta većem penalizacijskom trošku u slučaju prelaska iz jedne ustanove u drugu. Organizacijski odbor prosvjednog skupa primio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Sudionike skupa primio je ministar zdravstva Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Milan Kujundžić te je saslušao prosvjedne zahtjeve i argumente kojima su ti zahtjevi potkrijepljeni. Sudionici skupa pozvali su ministra da kroz dijalog i zajednički dogovor donesu mjere kojima će se zadržati liječnike u Hrvatskoj inzistirajući na poštivanju i provođenju važećeg Pravilnika, bez penalizacije liječnika u slučaju prelaska iz jedne ustanove u drugu - koje Europska unija ne poznaje te ukidanju robovlasničkih ugovora", priopćeno je iz organizacijskog odbora prosvjeda nakon razgovora s ministrom.

Na prosvjedu je pročitan popis strukovnih liječničkih udruga i udruga pacijenata koji su podržali održavanje prosvjednog skupa. "Naši glavni zahtjevi su ukidanje svih robovlasničkih ugovora, izjednačavanje svih ugovornih obveza o specijalističkom usavršavanju, donošenje hitnih mjera za ostanak liječnika iz RH, trajno raspisivanje staža za mlade liječnike te pronalaženje uvjeta za održavanje javnog zdravstvenog sustava", rekla je Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a.