Aleksandar Vulin: U Hrvatskoj se budi fašizam

"Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svijet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi", izjavio je u Beogradu srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin, reagirajući na spomen-ploču s uklesanim pozdravom "Za dom spremni" koju su veterani HOS-a u postavili u Jasenovcu, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora.

Veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano Za dom spremni u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području. "Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, vidjeti takvu vijest i ne reći da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće, da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina tisuća nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli", rekao jeVulin ponavljajući srpske propagandističke tvrdnje da su u Jasenovcu ubijene stotine tisuća Srba.

Vulin, čest kritičar Hrvatske i Hrvata koje uglavnom optužuje za ustaštvo i protusrpstvo, je, kako navodi RTS, rekao da tako nešto nije iznenađenje "u zemlji u kojoj se predsjednica države slika s ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno". Vulin je upitao da li bi u EU i međunarodnoj zajednici šutjeli kad bi netko postavio ploču s nacističkim pozdravom "Sieg Heil" u Mauthausenu.