Plenković: Nemamo odgovarajući zakonski okvir kad je riječ o totalitarnim sustavima

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Nakon sjednice premijer Andrej Plenković novinarima je rekao da sljedeći tjedan očekuje izglasavanje proračuna za 2017. godinu. Na sjednici se razgovaralo i o lokalnim izborima.

Sve detalje će još raspravljati pa i slučaj Zagreba. Nije rekao hoće li HDZ odbiti proračun grada i tako rušiti gradonačelnika Milana Bandića. Rekao je tek da će u svim gradovima HDZ imati svoje kandidate o kojima će odlučiti tijela stranke.

Na novinarsko pitanje komentirao je ploču s natpisom "Za dom spremni", koju su veterani HOS-a postavili u Jasenovcu. Odbija tvrdnje da je u Hrvatskoj na djelu bilo kakva rastuća fašizacija. Vrlo čvrsto želim odbacinti insinuacije o refašizaciji Hrvatske. Izražavam pijetet svim žrtvama u Jasenovcu, izražavam pijetet prema žrtvi 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku od velikosrpskog agresora. Smatram da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, rekao je premijer Plenković.

Naglasio je da je na spomeniku grb udruge koja je dobila odobrenje za takav sadržaj uz privolu tadašnjeg ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade. To nam govori da nismo na odgovarajući način postavili niti zakonski okvir niti sudsku praksu kad je riječ o totalitarnim sustavima, istaknuo je.