Američki dužnosnik ne vidi fašizaciju Hrvatske, kako se to čini Srbiji

Visoki američki dužnosnik izjavio je da u Hrvatskoj ne vidi prisutnost fašizacije, kako to tvrdi Srbija koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj.

Ne vidim taj trend, kazao je novinarima u Zagrebu Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je Europu da reagira na "bujanje fašizma" u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče s pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodno reagiranje.

Veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano Za dom spremni u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske i Srbije, Yee je kazao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja. Mislim da je prerano brzati sa zaključcima (...) vidimo rast radikalnih stranaka u južnoj i jugoistočnoj Europi, ali ne samo na desnici već i na ljevici gdje političari pokušavaju iskoristiti, politički profitirati od nezadovoljstva ljudi, rekao je Hoyt.
Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.Načelnica Jasenovca o ploči s ustaškim pozdravom: Ne vidim ništa sporno