U Klaićevoj bolnici otvorena 'Učionica budućnosti'

U sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb i Zavoda za hematologiju i onkologiju "Dr. Mladen Ćepulić" otvorena je 'učionica budućnosti'. Opremljena je tabletima, softverskom opremom i mrežnom podrškom, koja će omogućiti interaktivno učenje učenicima koji su dugotrajno hospitalizirani.

U Hrvatskoj djeluje 12 škola u bolnici, od kojih je jedna u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb, u kojoj nastavu godišnje pohađa oko 1500 učenika. Više od deset godina učitelji Osnovne škole Izidora Kršnjavoga nastavu održavaju na svim bolničkim odjelima.

Ovaj projekt omogućit će interaktivno učenje između učenika u bolnici, učenika i njegove matične škole te olakšati komunikaciju s roditeljima uz potporu najnovijih informacijskih tehnologija, naglasila je voditeljica nastave u Klaićevoj bolnici Ljerkica Vinković.

Ovisno o zdravstvenom i psihofizičkom stanju svakog pojedinog učenika - pacijenta, nastava se izvodi u skupinama u učionici i individualno u bolničkim sobama za one koji zbog bolesti ne mogu napustiti bolesnički krevet te se primjenjuju suvremene metode sredstva i pomagala. Učenici se rado uključuju u nastavu jer kažu da dok uče nisu bolesni, napomenula je.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti  Zoran Bahtijarević kazao je da je poruka ovog projekta kako su prošla vremena kada je dijete zbog teške bolesti izgubilo razred ili dva, pa poslije moralo ići na razredne ispite. Doveli smo djetetu normalan život u bolnicu s jasnom porukom da od njega očekujemo da se vrati normalnom životu. Svakodnevno mu šaljemo jasnu poruku da njegova teška bolest ne znači trajno stanje i kako očekujemo da će biti zdrav, pobijediti najtežu bolest i vratiti se bez srama svojoj školi. To ima golem utjecaj na njihovo ozdravljenje, naglasio je.

Ako se barem jedno dijete zbog ovoga bude bolje osjećalo, onda je to to i bolje nismo mogli napraviti da pomognemo da se djeca koja se nalaze ovdje na dugotrajnom liječenju osjećaju dijelom svoje obitelji i razreda, poručio je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.