Tužitelj: Postrojbe pod Mladićem činile zločine i nad Muslimanima i nad Hrvatima

U nastavku završnih riječi optužbe u procesu protiv nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba (VRS) Ratka Mladića pred sudom (ICTY) u Den Haagu, tužiteljstvo je osporavalo tvrdnje obrane da je Mladić navodno štitio nesrpsko stanovništvo i kažnjavao počinitelje zločina.

Tužitelj Arthur Traldi istaknuo je da dokazi tijekom suđenja "pokazuju upravo suprotno" - da je Vojska Republike Srpske kojom je zapovijedao Mladić, po istom obrascu, u kampanji etničkog čišćenja činila zločine i nad Muslimanima i nad Hrvatima.

Ti ljudi su istjerivani užasnim zločinima, masovnim uhićenjima, masakrima, uništavanjem sela, rekao je Traldi, navodeći kao primjer ubojstvo 29 žena i djece u selu Hrustovo kod Sanskog Mosta, tijekom svibnja 1992. godine. Tužitelj je, dokazujući svoje tvrdnje da se isto dogodilo u općini Ključ, iz Mladićeve ratne bilježnice citirao da je u Ključu "u siječnju 1992. bilo 17.000 Muslimana, u rujnu te godine 5000, a u studenom 2000".

Zastupnik tužbe ICTY-ja odbacio je tvrdnje obrane da je Mladić nastojao kazniti počinitelje zločina, navodeći kako ih je, umjesto kažnjavanja, čak promicao u više činove, te naveo primjer zapovjednika Rogatičke brigade VRS-a Rajka Kušića, koji je napredovao unatoč zločinima njegove postrojbe u toj općini koji su, kako kaže tužitelj, nastavljeni u rogatičkom kraju do 1995.

Da bi se u VRS-u napredovalo, bilo je nužno biti uspješan etnički čistač, citirali su beogradski mediji ocjenu tužitelja ICTY-ja, koji je u završnoj riječi dao i primjere drugih časnika VRS-a - Stanislava Galića i Radislava Krstića, koji su pred Sudom već osuđeni zbog ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici.

Tužitelj je podsjetio i na Mladićevu ratnu bilješku da se informacije o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora učine nedostupnim. Istodobno, zapovijedi generala Mladića o poštovanju međunarodnih ratnih propisa i Ženevskih konvencija, Traldi je odbacio kao "bezuba i kozmetička" ustvrdivši kako nitko nije bio kažnjen ni kad su počinitelji priznali, a oružje i tijela žrtava bili dostupni.

Traldi je naveo primjer da nitko nije kažnjen za ubojstvo oko 150 bošnjačkih muškaraca u selu Grabovica kod Kotor-Varoša studenog 1992. ustvrdivši kako za taj zločin nitko nije kažnjen unatoč izvješću u kojem je Prvi krajiški korpus Mladićevu stožeru napisao da je u Grabovici počinjen "brutalni masakr".

Kao dokaz o prikrivanju zločina, Traldi je citirao drugu depešu u kojoj je, sutradan, Prvi krajiški korpus izvjestio Mladićev stožer da je "150 ekstremista ubijeno u borbi", prenose beogradski elektronički mediji iz Den Haaga.

Tužiteljstvo nastavlja završnu riječ i u srijedu, a završne riječi Mladićeve obrane bi trebale početi u petak, a nastaviti se u ponedjeljak i utorak sljedećeg tjedna.
Bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske ICTY sudi po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje za taoce pripadnike međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY-jem nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.