Sindikati javnih službi - Ne pristajemo na ponudu Vlade!

Sindikati javnih službi izjasnili su se o ponudi Vlade vezano uz dug koji se odnosi na povećanje plaća zbog rasta BDP-a. Vlada im umjesto povišice od 6 posto nudi 2 postotno povećanje od prvoga siječnja te još dva posto od prvoga prosinca. Također predlaže da se dug od 100 milijuna kuna za ovu godinu isplati u dvije rate u sljedeće dvije godine.

Ne pristajemo na ponudu Vlade vezano za sporazum o povećanju plaća, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Na nastavak pregovora u petak pozvao je i premijera Plenkovića. Vlada je ponudila povećanje osnovice za plaće - 2% od 1. siječnja 2017., pa od 1. prosinca 2107. sljedećih 2%, a kao kompenzacijska mjera isplata od 100 milijuna kuna u siječnju 2017. i u siječnju 2018. Sindikati su predstavili svoje rješenje - povećanje osnovice od 1. siječnja 2017. za 6% i povratak duga prosječno 6% mjesečno za 2016. Sindikati su spremni i na pomicanje rokova te da se povećanje osnovice od 6% razlomi na po 3% u 2017., rekao je Mihalinec. Dug koji je 2009. bio otet, mora se vratiti, rekao je.

"Preispitivanje pravne valjanosti je nekorektan pristup. Razumijemo da je sporazum veliki teret za proračun, no dovoditi u pitanje valjanost dokumenta koji nijedna vlada nije dovodila u pitanje, djeluje kao krik očajnika da pronađe formulu kako izbjeći obveze prema 250.000 ljudi i njihovih obitelji - 750.000 građana", rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. "Zbog teške depresije i krize u zemlji odgodili smo naše zahtjeve za povećanjem plaća, a vlada je dokumente potpisivala. Apsurdno je da sadašnja vlada ne priznaje pravnu valjanost tih dokumenata", naglasio je. Rekao je i da je sindikatima zadnja nada Europski sud, a na raspolaganju su im i drugi instrumenti. Smatra da je poštovanje tog sporazuma i moralno pitanje te politička i ustavna obveza države. "Dogovor je bio potpuno jasan - odričemo se 6% dok je kriza, kad izađemo iz krize, vratit će nam se novci. Vrlo jednostavno i razumljivo! Tražimo realno, spremni smo na dogovor. Tko je očekivao da će Milanovićeva vlada biti toliko uspješna pa je pad BDP-a trajao 11 mjeseci", rekao je među ostalim.

Na upit novinara jesu li zahtjevi sindikata javnih službi 'ukalkulirani' u proračun za slijedeću godinu, ministar financija Zdravko Marić je kazao da će se detalji proračuna znati sutra, a da su predstavnici Vlade sa "sindikatima imali i nastavit će razgovore i čut ćete sve detalje". Upitan, pak, za komentar zahtjeva sindikata s konferencije za novinare, Marić je odgovorio da konferenciju nije čuo, ali da otprilike zna njihove zahtjeve. "Ponavljam, to je vrlo kompleksna tematika, moramo se biranim riječima odnositi prema svemu tome i čut ćemo sve", zaključio je ministar financija.

O ovoj temi u našoj radijskoj emisiji "A sada Vlada" govorila je  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Naglasila da se spredstavnicima sindikata i dalje razgovara, saslušali su njihove zahtjeve i prijedloge. Cilj im je, kaže, dovesti proces pregovaranja do kraja koji je prihvatljiv i u skladu s financijskim mogućnostima. Zaposleni u državnom sektoru su zapravo partner Vlade i mi kao poslodavci smo otvoreni za dijalog, kaže.

Podsjetimo, čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6% nakon što BDP poraste 2% i više na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. Osnovicu, koja trenutačno iznosi 5108 kuna bruto, treba povećati na 5415 kuna bruto.