Za bombaške napade u Istanbulu odgovornost preuzeo TAK

Turska je proglasila dan žalosti nakon dvostrukog bombaškog napada u kojem je sinoć u Istanbulu poginulo 38 osoba, od kojih je 30 policajaca, a 166 je ozlijeđeno.

Za terorističke napade odgovornost je preuzela Kurdska militantna skupina skupina Kurdistanski sokolovi slobode (TAK), ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Turski predsjednik Tayyip Erdogan otkazao je posjet Kirgistanu. Premijer Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja u znak pijeteta za žrtve. Erdogan je izjavio da će se Turska boriti protiv terorizma do kraja, dan nakon dvostrukog napada u središtu Istanbula.Prvi napad bio je autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.
Meta oba napada bili su policajci, pripadnici interventne policije koji su se nalazili kod stadiona jer u osiguravali utakmicu, te skupina policajaca u parku.

Deset osoba je uhićeno. Za napade još nitko nije preuzeo odgovornost.

Sinoć se u Dnevnik 3 javio dopisnik BiH Radija 1 i RTVBiH iz Turske Jusko Bojadžić. Bojadžić je rekao kako je bio na utakmici, a za vrijeme eksplozija u metrou. Eksplozije su bile toliko snažne da su se čule na obje strane Istanbula i azijskoj i europskoj. Bilo je kaotično, svjedoči Bojadžić.