Otvoreno: Postignut sporazum oko ploče HOS-a u Jasenovcu

Nakon dva dana dogovaranja Odbor za Ustav jednoglasno je donio zaključak o postupanju prema ploči u Jasenovcu. U zaključku se poziva Vlada RH da utvrdi pretpostavke za pravno rješenje pitanja simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava. Što ovaj kompromisni zaključak znači dugoročno te što će se dogoditi s pločom u Jasenovcu? U Otvorenom su gostovali DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ (HDZ), ARSEN BAUK (SDP), prof.dr.sc. MILORAD PUPOVAC (SDSS). 

Ova odluka je uvertira u jedan veliki posao koji moraju odraditi Vlada i nadležna tijela, a to je stvoriti institucionalno-pravni okvir koji će osigurati da se ovakve stvari više ne događaju, rekao je Dražen Bošnjaković. To neće biti nimalo lako jer je iza nas vrlo složena povijest, dodao je. Istaknuo je kako nema dvojbe da je sporna ploča spomenik hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS- a, koji su dali život za Republiku Hrvatsku. Ti ljudi tada nisu uopće imali u primisli revitalizaciju NDH, pojasnio je. Na kraju smo se svi složili da je pozdrav Za dom spremni opterećen poviješću te da ipak najprije izaziva sjećanje na NDH, čiji smo zločinački režim osudili. Rekao je kako Odbor nije dao rok za uklanjanje ploče, već samo svoj politički stav. 


 
Milorad Pupovac očekuje da će Vlada to učiniti u razumnom roku. Spomenuo je kako se u travnju redovito održavaju komemoracije za žrtve Jasenovca. Ako bi se nadležna tijela vlasti oglušila na odluku Odbora, to bi teško kompromitiralo svaki pokušaj organiziranja te komemoracije sljedeće godine, smatra. Rekao je da bi najavljivana radna skupina, među ostalim, trebala osigurati da općine i gradovi znaju koja imena i koje datume iz povijesti mogu koristiti u obilježavanju ulica i gradova. Smatra da je mnogo ozbiljniji posao ono što će i kako će ta radna skupina raspraviti, misleći na posljedice određenih ideologija i režima. Za takvo nešto trebaju ozbiljni ljudi. Bošnjaković je rekao da bi se skupina sastojala od povjesničara, politologa i pravnika.


  
Važno je naglasiti da je odluka Odbora bila jednoglasna i da smo svi utvrdili da ploča u ovakvom obliku vrijeđa žrtve, rekao je Arsen Bauk. Smatra da je mjesec dana sasvim dovoljno da državna tijela poduzmu nužne radnje. Bilo bi nezamislivo da nakon ovoliko truda ne naprave ništa, dodao je. Bauk smatra da je priča o pokretanju radne skupine, koju je najavio Bošnjaković, napravljena da se skrene pozornost sa samog čina. Ako je namjera ozbiljna, onda im treba dati priliku i da dođu do nekog riješenja, dodao je. Dok god bude ovakvih incidenata i snaga u državi koje to potiču, onda država mora i reagirati- i to odmah, a ne nakon mjesec dana.


  
Gosti su raspravljali i o zvijezdi petokraci. Bošnjaković je rekao kako je ona do 1945. bila simbol antifašizma, ali je poslije itekako bila simbol neželjenih stvari koje su se događale- poput progona neistomišljenika. Bauk smatra da u Hrvatskoj postoje mjesta gdje je taj simbol neprimjeren, a to je tamo gdje su pod tim znakom počinjeni zločini. Nema sumnje da je riječ je o znamenju međunarodnog radničkog pokreta i niza pokreta koji nisu totalitarni, rekao je Pupovac. Smatra da je značenje petokrake mnogo šire od onih pokreta koji su bili totalitarni i zločinački.

Emisiju pogledajte u cijelosti: