Utemeljena Nova ljevica, "stranka za dostojanstveni život"

Nova politička stranka "Nova ljevica - stranka za demokratizaciju i održivi razvoj", najavila je da će zastupati političke programe i projekte kojima je cilj svakom hrvatskom građaninu osigurati dostojanstven život, socijalnu sigurnost i demokratska prava.

Poruke su to s osnivačke skupštine stranke čiji Inicijativni odbor čine aktivistica za ženska prava Rada Borić, predsjednica Hrvatskog PEN-a Nadežda Čačinovič, Nikola Devčić s Instituta Ivo Pilar, povjesničar i politički aktivist Dragan Markovina, čelnik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić te mirovna aktivistica i voditeljica udruge Documenta centar za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

Okupljenima u dvorani Novinarskog doma uvodno se obratila Rada Borić, koja je temeljne postulate nove stranke sažela riječima: Dovoljno je zabrinutosti koju svakodnevnu živimo, ne želimo se više bojati. Bit ćemo ustrajni i odlučni u tome da pokažemo da je u Hrvatskoj moguć drugačiji politički i govor i drugačije političko djelovanje, da pokažemo da u Hrvatskoj možemo i moramo svi živjeti dostojanstvenim životom, i radnici i nezaposleni i oni koji žive od svojih mirovina... svi zaslužujemo živjeti bez straha i da se poštuju ljudska prava svih, svih nas različitih, za bolju Hrvatsku, kazala je Borić, dobivši veliki pljesak nazočnih.

Pusić je kazao da Nova ljevica ima duboke korijene u radu onog dijela civilnog društva koji se dosljedno zalagao za izgradnju pristojnog, tolerantnog društva, neopterećenog mitovima, predrasudama, zatucanoću i natražnjaštvom, nesnošljivošću, strahom i mržnjom koji iz svega toga obično proizlaze.

Markovina se osvrnuo na pitanje što će stranka konkretno i sadržajno ponuditi Hrvatskoj u smislu boljeg života ljudi. To je, sasvim sam siguran, praktično najbitnije pitanje na kojem će politički sustav zemlje ili pasti ili ostati na nogama, i oko toga nitko od nas ne dvoji, ocijenio je. Militantni nacionalizam koji prijeti rehabilitacijom ustaštva, rast klerikalizma, sve snažnije socijalno raslojavanje, realne su prijetnje za hrvatsko društvo i demokratske procese koje zahtijevaju suradnju svih društvenih subjekata spremnih da se toj opasnosti suprotstave, upozorio je Markovina.

Institucionalna ljevica propustila je zauzeti jasan stav o tim pitanjima i provoditi adekvatnu i konzistentnu politiku, rekao je. Imajući sve to u vidu, Nova ljevica ne samo da nudi, nego i traži pomoć svih koji na sličnoj liniji razmišljaju, nudi jednu modernu držau u kojoj nacionalizam napokon neće biti tema o kojoj mi raspravljamo, nudimo jednu zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret i ustašku državu na mjesto koje mu pripada, jednu zemlju u kojoj ćemo, nadamo se, uspjeti zaustaviti socijalno raslojavanje i ekonomsko potonuće društva u cjelini, nudimo jedno društvo u kojemu će na prvome mjestu biti interesi građana očuvanje javnih prostora i resursa, istaknuo je Markovina.

U tom smislu Nova ljevica bit će otvorena za ravnopravnu suradnju sa svim pokretima, inicijativama, nevladinim organizacijama i političkim strankama s kojima dijeli temeljne svjetonazorske i političke stavove, napomenuo je. Naši prirodni saveznici i prijatelji koje pozivamo na suradnju su svi oni koji su se svih ovih godina izložili i na pitanju zaštite ljudskih prava, ugroženosti manjina, i na pitanjima ugroženosti javnih prostora te zaštite radničkih prava, poručio je Markovina. 
Markovina je gostovao sinoć u HRT-ovu Dnevniku 3 i kazao da nova ljevica planira učiniti sve ono što je dosadašnja ljevica propustila učiniti. S jedne strane, obratit će ozbiljnu pozornost na realnu gospodarsku situaciju u zemlji i na težak položaj ljudi koji ne rade, koji rade povremeno i koji rade bez nekih ozbiljnih sindikalnih prava. S druge strane, mnogo ćemo ozbiljnije shvatiti zaštitu civilizacijskog naslijeđa antifašizma. Kao treće, a možda i najbitnije, Nova ljevica želi zaštititi javne resurse - i kao prostore, ali i u smislu društvenih sloboda (kao što su na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Cvjetnom trgu u Zagrebu, Srđ u Dubrovniku..).