Predstavljeni 'Glasovi vremena'

Na stranici se može pronaći popis ključnih spikera HRT-a od 1926. do danas, tekstovi o važnosti pravilnoga govora te pripadnicima slavne zagrebačke spikerske škole, a posjetiteljima je dostupna i bogata multimedijska arhiva – fotografije, audiosnimke i videosnimke te ostali prigodni sadržaji.


Hrvatska radiotelevizija (HRT) predstavila je mrežnu stranicu Glasovi vremena posvećenu zagrebačkoj spikerskoj školi i time završila sveobuhvatni cjelogodišnji program obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). Cilj je projekta Glasovi vremena upozoriti na važnost očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima i podsjetiti na doprinos koji su svojim radom i ostavštinom tijekom devedeset godina dali pripadnici zagrebačke spikerske škole.

Hrvatska radiotelevizija, kao javni medijski servis, u hrvatskome društvu ima  ulogu čuvara kulturne baštine, a ovaj projekt dodatno svjedoči o toj važnoj ulozi. Imajući to na umu, kao i početke našega rada, njegovo pokretanje u jubilarnoj godini nametnulo se logičnim, ne samo kako bismo podsjetili javnost na važnost spikerstva i očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima, nego i na velik doprinos koji su svojim radom i ostavštinom dali pripadnici zagrebačke spikerske škole, na što smo iznimno ponosni, izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota.  

Mrežna stranica Glasovi vremena na jednome mjestu objedinjuje tekstove o važnosti govora i govorne komunikacije u elektroničkim medijima te o zagrebačkoj spikerskoj školi. Na njoj se nalazi i popis ključnih spikera Hrvatske radiotelevizije od 1926. godine do danas. Posjetiteljima je dostupna i bogata multimedijska arhiva – fotografije, audiosnimke i videosnimke te ostali prigodni sadržaji.  Mrežna stranica Glasovi vremena podsjeća na izniman doprinos spikera programu Hrvatske radiotelevizije, ali i promicanju standardnoga hrvatskog jezika i pravilnoga govora. Tim više smo ponosni na spikere i ovaj projekt jer to i jest jedan od glavnih zadataka Službe za jezik i govor i Hrvatske radiotelevizije u cjelini , istaknuo je voditelj Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije Tihomir Janjić.

Projekt Glasovi vremena izvrstan je jer podsjeća na to da se slavna tradicija zagrebačke spikerske škole nastavlja i u sadašnjemu Odjelu za spikere i voditelje. Brojna uvažena imena na mrežnoj stranici još jednom potvrđuju da su spikeri zaštitni znak Hrvatske radiotelevizije koji ne bi trebalo zanemarivati. To podrazumijeva i stalno zapošljavanje novih spikera, što je nužno za kvalitetno obavljanje posla i održavanje jezične norme na profesionalnoj razini, rekao je voditelj spikera na Hrvatskoj radioteleviziji Željko Tomac.

Glasovi vremena četvrta su sastavnica ovogodišnje obljetničarske mrežne stranice Hrvatske radiotelevizije obljetnica.hrt.hr. Na njoj se već nalaze  Vremeplov HRT-a, s podacima o najbitnijim trenucima iz devedesetogodišnje povijesti Hrvatske radiotelevizije te fotografijama, audiozapisima i videozapisima, zatim digitalizirano izdanje Leksikona radija i televizije te projekt Priče svake generacije.Nova mrežna stranica HRT-a Glasovi vremena.
 

Stranicom posvećenom spikerima Hrvatske radiotelevizije simbolično zaključujemo cjelogodišnji komunikacijski program posvećen velikoj HRT-ovoj obljetnici jer je upravo govorom spikerice Božene Begović 15. svibnja 1926. godine i započela povijest Hrvatske radiotelevizije, ali i elektroničkih medija na ovim prostorima. Podsjećanjem na pripadnike slavne zagrebačke spikerske škole želimo podsjetiti na važnost njegovanja i očuvanja pravilnoga govora u elektroničkim medijima, osobito na Hrvatskoj radioteleviziji, te na potrebu njegovanje kulture pravilnoga govora u društvu općenito. Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti izobrazbu novih generacija sjajnih spikera i govornika te da ćemo zajedno nastaviti raditi na očuvanju pravilnoga izgovora hrvatskoga standardnog jezika, istaknuo je glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije i  voditelj projekta Glasovi vremena Igor Ćutuk.

Uz portrete ključnih spikera Hrvatske radiotelevizije od 1926. do danas, mrežna stranica donosi i znanstveno-stručni tekst prof. dr. sc. Nade Zgrabljić Rotar. U njemu se istražuje važnost kulture govora na radiju i na televiziji, uloga spikera kao medijskih profesionalaca i upućuje na potrebu zaštite usmene i vizualne nematerijalne građe audiovizualnih medija kao bogatstva hrvatske kulture i nematerijalne baštine.


 Foto: Krasnodar Peršun i Dražen Pajtlar za HRT


Govoreći o važnosti spikerske profesije i uloge spikera u njegovanju temeljne kulturne odrednice radija i televizije, kulture govora, prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar primijetila je da su upravo spikeri poput Gordane Bonetti, Ljube Jelčića, Olivera Mlakara, Ivana Hetricha, Helge Vlahović, Željke Fatorini i Vlatke Bjegović institucije u instituciji javne radiotelevizije

Osim toga što predstavlja sveobuhvatnu platformu dokumentiranja i dijeljenja baštine zagrebačke spikerske škole, mrežna stranica Glasovi vremena ima potencijal razvoja u multimedijsku monografiju kao i za daljnju nadogradnju sadržaja.


Na važnost spikerstva kao dijela kulturne baštine i oslonca javnoga servisa osvrnuo se na predstavljanju mrežne stranice i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Jedna od istaknutijih značajki Hrvatske radiotelevizije od samih početaka do danas zasigurno je njegovanje hrvatskoga standardnojezičnog izričaja, odnosno pravogovorne norme, što se osobito povezuje sa spikerima i najavljivačima Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije. Upravo je na Hrvatskoj radioteleviziji pravilnost i profinjenost izgovorene hrvatske riječi jedna od njegovih temeljnih prepoznatljivosti, čija važnost nije izblijedjela ni danas. Upravo suprotno. U moru sve dostupnijega medijskoga sadržaja govornici hrvatskoga jezika s pravom traže sigurnu luku u kojoj će im se pružiti pouzdan odgovor na pitanje: kako pravilno govoriti. Hrvatska radiotelevizija i dalje treba ulagati u taj tako važan segment hrvatskoga jezika jer ne treba zanemariti činjenicu da je jedina vjerodostojna informacija ona koja se pravilno izgovori i prenese, izjavio je Željko Jozić.

Na današnjemu su predstavljanju mrežne stranice Glasovi vremena govorili i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, te dugogodišnja voditeljica spikerske službe Vesna Spinčić Prelog.

Iako je današnje vrijeme, vrijeme novih medija, spikeri su u posljednjih devedeset godina odigrali važnu ulogu na radiju, kasnije i na televiziji. Hrvatska radiotelevizija uvijek je imala najbolje spikere koje je bilo užitak slušati jer to su ljudi koji su svojim glasovima utjecali na to kako su slušatelji doživljavali vijesti, izjavio je Zvonko Kusić i dodao kako Hrvatsku radioteleviziju smatra stožernom kućom koja bi i dalje trebala voditi brigu o očuvanju hrvatskoga standardnog jezika.

Hrvatski jezik danas je jedan od jezika Europske unije. Jezik – to smo mi i govoriti standardnim hrvatskim jezikom obveza je svih nas“, rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. Posebno je pohvalio spikere Hrvatske radiotelevizije, koji svojom izvsnošću, kako je rekao, postavljaju vrhunske standarde u govoru.

Ovo je hvalevrijedan projekt jer ćemo od danas u svakome trenutku na novoj mrežnoj stranici Glasovi vremena moći čuti lijepe spikerske glasove koji su se godinama širili eterom. Moći ćemo čuti i vidjeti drage kolege koji su nama spikerima bili uzor i uz čiju smo pomoć uspjeli očuvati naš hrvatski jezik, izjavila je Vesna Spinčić Prelog.


Pozivu na predstavljanje Glasova vremena odazvali su se i brojni postojeći i umirovljeni spikeri, pripadnici zagrebačke spikerske škole među kojima su bili Vlatka Bjegović, Ksenija Urličić, Gordana Grbić, Vladimir Fučijaš, Ivana Barbarić Straža, Jelena Lovretić, Ivana Prohić, Melita Hrengek, Marinko Leš, Janos Römer, Tatjana Rau, Marijan Janković, Matija Lovrec, Dorotea Lazanin Jelenc, Suzana Hetrich, kćer Ivana Hetricha, Slobodanka Antoniazzo, Višnja Dolenc, Renee Pea i Karla Brnobić, kćeri Helge Vlahović Brnobić, Drago Čulina, Mladen Stubljar, Branko Uvodić, Helena Knezić, Ivan Kojundžić, Mirela Matković i brojni drugi. Voditelj svečanosti bio je Vojo Šiljak.

O tome su u emisiji HRT-a Studio 4 govorili Nada Zgrabljić Rotar, izvanredna profesorica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, i Igor Ćutuk, voditelj projekta Glasovi vremena i  glasnogovornik HRT-a.


 
Također, Nada Zgrabljić Rotar gostovala je u emisiji Hrvatska uživo zajedno s dugogodišnjim radijskim spikerom Marijanom Jankovićem.Mrežna stranica Glasovi vremena pokrenuta je u okviru cjelogodišnje sveobuhvatne komunikacijske kampanje pod sloganom Ono što pamtimo. Ono što volimo., koja je nizom posebnih projekata među kojima su Priče svake generacije, Glasovi vremena i Vremeplov, objedinila niz aktivnosti usmjerenih prisjećanju na bogatu povijest i važan društveni doprinos javnoga medijskog servisa te na važnu ulogu koju je Hrvatska radiotelevizija imala i koju i dalje ima u izgradnji suvremenoga hrvatskog društva. 

Komunikacijska kampanja Ono što pamtimo. Ono što volimo. samo je dio aktivnosti pripremljenih u povodu obilježavanja velike obljetnice Hrvatske radiotelevizije. Naime, Hrvatski radio (HRT – HR) tijekom cijele je godine emitirao niz prigodnih informativno-mozaičnih, dokumentarnih, obrazovnih i zabavnih emisija, Hrvatska televizija (HRT – HTV) pripremila je dokumentarne filmove o velikanima Zvonimiru Bajsiću, Antonu Martiju, Nikši Fulgosiju i Angelu Miladinovu, a u suradnji s HRT-ovim ansamblima i središnji svečani koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 15. svibnja ove godine te humanitarni donacijski koncert Svi za Vukovar.

Brojni se prigodni sadržaji posvećeni 90. obljetnici postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnici postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) te dokumentarci o počecima dramskoga, obrazovnoga, znanstvenoga, dječjega, školskoga, dokumentarnoga, religijskoga, sportskoga i zabavnoga programa i dalje se mogu pronaći na multimedijskoj usluzi HRTi