Rijeka informatičkih olimpijaca zagrebačke XV. gimnazije

Petnaesta zagrebačka gimnazija najuspješnija je od svih naših škola u posljednjih 26 godina na natjecanjima u informatici. Na državnim natjecanjima učenici te gimnazije osvojili su 44 prva, 37 drugih i 37 trećih mjesta. Na međunarodnim olimpijadama dobili su ukupno 68 medalja.

Svi ti natjecatelji, danas uspješni mladi ljudi koji rade u najpoznatijim svjetskim tvrtkama, okupili su se u svojoj 15. gimnaziji. Svima su njima osvojena mjesta na državnim natjecanjima i olimpijadama omogućila odličan ulazak u svijet informatike.

Krešimir Malnar prvi je prije 23 godine postao državni prvak iz informatike. Osjećaj je bio sjajan, danas je on autor zadataka. Hvali nove generacije. Kaže, danas su zadaci teži i treba znati puno više nego prije. Ante Đerek, državni prvak, vlasnik je nekoliko olimpijskih informatičkih medalja. U Americi je doktorirao računarske znanosti. Nakon što je šest godina radio u Googlu vratio se u Hrvatsku i radi na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Dominik Gleich četiri je puta bio državni prvak. Ima kolekciju od čak pet olimpijskih medalja. Dva je ljeta bio u Googlu, pa u Zuerichu i New Yorku - slijedeći je London. Igor Čanadi završio je FER, a onda dvije godine radio u Americi. Nakon toga se zaposlio, kako kaže - "u jednoj maloj softverskoj firmi koja se zove Facebook".

Iako informatika još nije obvezan predmet - zahvaljujući entuzijastima Hrvatska je jedna od vodećih učeničkih informatičkih sila. Za sve ove medalje potreban je dobar mentor. Jedan od najboljih je svakako Nikola Dmitrović. "Formula uspješnog mentora je rad i odnos - ne prijateljski, ali dobronamjeran, da učenik osjeti da se o njemu brine i s njim radi", kaže Dmitrović.