Nagrade u odgojno-obrazovnoj djelatnosti

U Hrvatskom saboru dodijeljene su nagrade "Ivan Filipović" za važna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2015. godinu.
Mira Čudina Obradović s Učiteljskog fakulteta i Diana Garašić iz Agencije za odgoj i obrazovanje dobitnice su Nagrade Ivan Filipović za životno djelo iz područja znanstvenog i stručnog rada i srednjeg školstva.

Godišnjom nagradom za predškolski odgoj i obrazovanje nagrađene su Minja Jeić (Dječji vrtić Vrbik Zagreb), Godrana Lešin (Dječji vrtić Milan Sachs Zagreb), Seka Gnječ (Dječji vrtić Ploče) i Božena Kuštre (Dječji vrtić Trešnjevka Zagreb).
Kata Lučić (Agencija za odgoj i obrazovanje), Marina Sabolović (OŠ Luka Sesvete), Nedjeljko Marinov (OŠ Primošten), Elizabeta Trepotec Marić (OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac) i Milica Vlainić (OŠ Petar Zrinski Čabar) dobitnici su godišnje nagrade u području osnovnog školstva.
U području srednjeg obrazovanja nagradu su dobili Petar Mladić (V. Gimnazija Zagreb) i Autorski tim - skupina nastavnika i stručnjaka: Inga Belamarić, Jasna Jeličić Radonić, Bruna Kuntić-Makvić i Tonći Maleš.

Vjekoslava Jurdana (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Pula) i Damir Agičić (Filozoski fakultet Zagreb) dobitnici su godišnje nagrade u području znanstvenog i stručnog rada.
Nagrade koje smo dobili su izuzetno velika čast, priznanje i poticaj za daljnje djelovanje, rekla je u ime nagrađenih Garašić.

Poziv učitelja i učiteljica jedna je od najodgovornijih profesija u svakom, pa i u hrvatskom društvu, vaš doprinos hrvatskom školstvu je prepoznat i na nacionalnoj razini i danas ste zasluženo nagrađeni za svoj profesionalni rad, djelovanje i ugled koji postižete u zajednici, poručio je nagrađenima Andro Krstulović Opara, predsjednik Odbora za za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za dodjelu Nagrade Ivan Filipović.
Nagrađenima su čestitali i akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.
Često ste prvi uzori našoj djeci, no nisam siguran da smo kao društvo toga svjesni i da dovoljno cijenimo učitelje, nastavnike i profesore, ustvrdio je Reiner.
Poručio je kako je na političarima da uz pomoć struke stvore učinkovit odgojno-obrazovni sustav, u kojem će odgajatelji i učitelji sa zadovoljstvom raditi, a učenici učiti i biti bolji od onih iz bogatijih sredina.
Ministar Barišić ističe da su dodijeljene nagrade priznanje za zapažena postignuća i ugled koji nagrađeni uživaju u svojim sredinama, ali i poticaj za daljnji rad.

Svečanoj dodjeli nagrade nazočila je i izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić.