Dubrovnik: Ne odluci o privremenom financiranju, stiže povjerenik

Na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća u srijedu vijećnici su odbili prihvatiti Odluku o privremenom financiranju od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine pa prestaje mandat Gradskom vijeću i gradonačelniku te će Vlada RH imenovati povjerenika koji će do izbora u svibnju upravljati gradom.

Protiv 'Prijedloga odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa gradskih tijela i drugih proračunskih korisnika proračuna Grada Dubrovnika" koju je predložio gradonačelnik Andro Vlahušić, glasovalo je sedam vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika liste Srđ je Grad te tri vijećnika DDS-a. Za odluku glasovalo je 10 vijećnika, devet Vlahušićeve koalicije predvođene HNS-om i SDP-om i HSS-ova vijećnica Mira Buconić, koja je inače u koaliciji s HDZ-om.

Gradsko vijeće prošlog tjedna nije prihvatilo proračun za sljedeću godinu pa se danas glasovalo o odluci o privremenom financiranju. Pročelnica za financije Anita Burić rekla je uvodno da je ta odluka 'teška' oko 72 milijuna kuna. Naši upravni odjeli su izradili prijedlog odluke, a na temelju rashoda i prihoda prva tri mjeseca 2016. Riječ je 72 milijuna kuna, odnosno 76 milijuna kuna s proračunskim korisnicima, rekla je Burić. 

Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković rekao je kako je stav HDZ-a jasan te kako su se sredstva trošila netransparentno. Ne možemo dati zeleno svjetlo na tu Odluku jer pred izbore ponovno očekujemo netransparentno trošenje novca, rekao je Franković.

Predsjednik DDS-a Pero Vićan rekao je kako se proračun prošlih godina nije prije rušio jer je zakon predviđao da se u tom slučaju raspušta Gradsko vijeće, a ne i gradonačelnik. HNS-ov Nenad Vekarić rekao je kako će budući povjesničari imati o čemu pisati zbog ovakvih situacija. 

Sukladno Zakonu u slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. kao i Odluke o privremenom financiranju najkasnije do 31. prosinca, prestaje mandat Gradskom vijeću i gradonačelniku, a Vlada imenuje povjerenika. S obzirom da je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.