Inicijativa mladih zalijepila pismo HOS-u preko ploče u Jasenovcu

Ploču, koju je na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavila udruga HOS-a, a na kojoj je uz imena poginulih HOS-ovaca u Domovisnkom ratu i ustaški pozdrav "Za dom spremni",  Inicijativa mladih za ljudska prava danas je prelijepila svojim pismom članovima HOS-a.

Budući da Vlada g. Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je ploču, ne oštetivši je, prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile, navodi se u priopćenju Inicijative mladih.

Raspravljajući o toj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je na sjednici 14. prosinca da taj tekst na ploči vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor je svojim zaključkom pozvao "nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac".

U pismu članovima jasenovačke i zagrebačke udruge HOS-a, koje su postavile tu ploču 5. studenog, Inicijativa ističe da su HOS-ovci isticanjem simbola mržnje stali protiv temeljnih postulata hrvatske države, a poginule suborce instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima. Na ploči je uz imena poginulih branitelja pripadnika HOS-a i grb udruge HOS koji sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni".Otvoreno: Postignut sporazum oko ploče HOS-a u Jasenovcu