Podignuta optužnica za ratni zločin na području Orašja

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu za ratni zločin na području Orašja. Do sada se u predmetu Matuzović i drugi govorilo o unutarnjem sukobu HVO-a i vojske Republike Srpske, a u optužnici se spominje međunarodni oružani sukob.

Optužnice su podignute protiv Đure Matuzovića, rođenog 1952. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Ive Oršolića, rođenog 1952. godine  u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Tade Oršolića, rođenog 1960. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Marka Dominkovića, rođenog 1962. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Jose Nedića, rođenog 1956. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Marka Blažanovića, rođenog 1955. godine u Šamcu, državljanina BiH i R Hrvatske, Mate Živkovića, rođenog 1964. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske, Ante Živkovića, rođenog 17. 01. 1969. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske i Stjepe Đurića, rođenog 01. 06. 1965. godine u Orašju, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedene osobe se terete da su u vremenskom razdoblju od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH. Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnog materijalnog dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi Tužiteljstvo.

Ministar branitelja Tomo Medved komentirao je podizanje optužnice protiv devet bivših pripadnika HVO-a zbog zločina u Orašju. Mi ćemo u okviru odluke Vlade RH, kao Povjerenstvo za pomoć osumnjičenima, odnosno optuženim pripadnicima HV-a i HVO-a u BiH, analizirati optužnice u skladu sa zahtjevima, odnosno mogućnostima nastaviti pružati pravnu, konzularnu i sve druge oblike pomoći, u skladu sa sadržajem optužnice, rekao je.