Napustio nas je književni velikan Ivo Brešan

U 81. godini umro je jedan od najvećih, najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara, Ivo Brešan. Najpoznatija mu je drama "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", koja je premijeru, iz političkih razloga, zbog vještog ismijavanja totalitarističkog sustava, imala tek 6 godina nakon što je napisana, ali se od 1971. neprekidno pojavljivala na repertoaru kazališta sve do danas.

Ivo Brešan umro je kad više nije mogao sjesti za računalo, kad nije mogao čitati, kaže njegov prijatelj i suradnik Pero Mioč. Jer uvijek je bio aktivan, pun ideja i stvaralačke snage. Taj rasni autor mnogobrojnih dramskih tekstova, koji su se izvodili diljem Europe, filmskih scenarija, posljednjih godina posebice u suradnji sa sinom Vinkom, te osobito romana iz kojih je progovarao filozof - jednostavno nije mogao dalje.

Napustio nas je istinski književni velikan, možda jedan od zadnjih koji zaslužuje epitet hrvatskog klasika. Imao je veliki radijus djelovanja, velike talente. Naravno kad spomenem ime Ivo Brešan, prvo nam pada na pamet njegov dramski opus, potpisi, kaže akademik Krešimir Nemec. 

Bio je skeptik koji nije pristajao ni na kakvu društvenu laž, oštar prema svim ideološkim zaglupljivanjima; svojim britkim humorom, satirom, parodijom upozoravao je na primitivizam i licemjerje.

No unatoč veličini, ostaje okus nepravde. Brešanu nisu izdana sabrana djela, nisu mu objavljena izabrana djela, nije ušao u Pet stoljeća hrvatske književnosti, i nije postao član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ivu Brešana pamtit će naraštaji gimnazijalaca u njegovu voljenom Šibeniku,  naraštaji kazalištaraca kojima je bio ravnatelj u šibenskom kazalištu, svi vezani uz Međunarodni festival djeteta. I, dakako, čitatelji - jer živo Brešanovo djelo ostaje i nakon autora.

Brešan je rođen u Vodicama kod Šibenika 1936. Gimnaziju je polazio u Šibeniku, a slavistiku i filozofiju diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Brešan je pripovijetke počeo objavljivati 1955. u Šibenskoj reviji, a usporedo je bio glumac amater u dramskoj družini Kolo i profesionalnomu šibenskom kazalištu. Od 1960. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a od 1983., bio je umjetnički voditelj u Centru za kulturu i Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Njegova najpoznatija djela su Ptice nebeske, Spletke, Utvare, Anera, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Hidrocentrala u Suhom dolu i druge.

Najpoznatija drama Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja najprije je izvedena 1971. u zagrebačkom kazalištu Teatar ITD, a zatim je uprizorena u desetak poljskih kazališta, a izvodila se i u SSSR-u, Mađarskoj, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama.

Ivo Brešan pisao je i filmske scenarije, najprije s filmskim redateljima Krstom Papićem i Veljkom Bulajićem, a zatim sa svojim sinom Vinkom Brešanom.

Za Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja nagrađen je 1972. godine Sterijinom i Gavellinom nagradom, a za Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću dobio je Gavellinu nagradu 1979. Za roman Katedrala 2008. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski.

U povodu smrti Ive Brešana na HRT1 i usluzi HRTi u 20:05 prikazujemo In memoriam Ivo Brešan: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja.