Još jedno izvanredno otkriće našeg znanstvenika Igora Štagljara

Još jedno izvanredno otkriće našeg uglednog znanstvenika s kanadskom adresom Igora Štagljara.

Prije nekoliko sati u jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa Molecular Cellu objavljen je rad koji opisuje proteinsko-interakcijsku kartu Receptor Tirozin Kinaza.

To su proteini na površini stanica koji kontroliraju rast normalnih ali i tumorskih stanica, te su zbog toga izuzetno interesantni sa farmakolskog aspekta. Ovim otkrićem prof. Štagljar i njegov tim znatno olakšavaju stvaranje novih lijekova u borbi protiv najopakije bolesti.

Ovo je do sada najveća molekularno-biološka studija o Receptor Tirozin Kinazama, staničnim antenama koje su ključne za regulaciju rasta normalnih, ali i tumorskih stanica. Svima nama laicima koji smo svjesni da je riječ o velikom otkriću profesor Igor Štagljar objašnjava:

Mi smo u ovoj našoj publikaciji koju smo objavili u Molecular Cellu po prvi puta pronašli kako svih tih 58 ljudskih Receptor Tirozin Kinaza komuniciraju u normalnim stanicama, ali i u stanicama nekih tumora. Prema tome, došli smo do saznanja o 300-tinjak novih molekula koje jednog dana možemo koristiti kao ciljane molekule za terapiju protiv mnogobrojnih vrsta tumora.

Ovo otkriće, za koje su već zainteresirani brojni farmaceutski divovi, sljedećih 10 godina imat će važnu ulogu u pripravljanju novih protutumorskih lijekova. Inače, u svijetu na godinu umre oko 16 milijuna ljudi od raznih oblika karcinoma.

Tim profesora Štagljara do novih saznanja došao je primjenom svoje nove metode “MaMTH" kojom se mogu proučavati otprilike tri tisuće proteina na površini ljudskih stanica, uzročnika 500-tinjak bolesti.
Štagljar: Za 10-20 godina tumore ćemo liječiti kao kronične bolesti