Ministarstvo: Dohodak do 60.600,00 kuna bit će neoporeziv

Nakon što su se studenti pobunili na društvenim mrežama protiv izmjena Pravilnika o porezu na dohodak oglasilo se Ministarstvo financija.

Obzirom na informacije koje su se pojavile u medijima te pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od 01. siječnja 2017. godine koja su izazvala zabrinutost posebice u studentskoj populaciji u nastavku dajemo objašnjenje oporezivanja primitaka učenika i studenata koje će se primjenjivati od 01. siječnja 2017. godine. Napominjemo da su objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine 01/2017)  obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak dok će detaljna razrada odredbi navedenog Zakona biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donešen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Podsjećamo da je Zakonom o porezu na dohodak propisan jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohoka pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3.800,00 kuna mjesečno odnosno 45.600,00 kuna godišnje.Pored toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000,00 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250,00 kuna mjesečno što sve zajedno iznosi 5.050,00 kuna mjesečno odnosno 60.600,00 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna neće se obračunavati porez na dohodak.

Ukoliko se ostvari mjesečni primitak iznad toga iznosa na razliku (iznad  5.050,00 kuna će se obračunati porez na dohodak i eventualni prirez.Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600,00 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050,00 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Dakle ponavljamo, svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak,
stoji u priopćenju.

Između ostaloga kažu u priopćenju, s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija - Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavanju učenika i studenata, (student servisima i drugima) promptno dostaviti obveznu uputu o postupanju i zaključuju da je slijedom svega navedenog, jasno da je porezna reforma imala za cilj izaći u susret mladima.Jutros su se studenti digli na noge zbog informacije da je izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak porezni prag za njih spušten s 50.000 na 15.000 kuna, a sva zarada iznad tog iznosa oporezivala bi se po stopi od 24%. Pokrenuta je i internetska peticija kojom je za samo četiri sata prikupljeno gotovo 12.000 potpisa, a studenti su najavili i veliki prosvjed.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je od Vlade da hitno izmijeni zakon i pravilnik prema kojima će se studentima kada prekorače zaradu od 15.000 kuna svaka iduća plaća oporezivati s 24% poreza na što se dodaje i prirez. Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima. U Hrvatskoj se topi srednji sloj. Studiranje je skupo, mnogima moguće samo uz rad. HDZ je oduzeo i tu nadu odlukom da će studenti na prihod veći od 15 tisuća kuna godišnje morati plaćati 24 posto poreza i prirez, a do sada su mogli zaraditi 50 tisuća kuna, naveo je Bernardić na svom Facebook profilu.

Davor Bernardić - Vlada pokazuje opaku okrutnost prema... | Facebook

Vlada RH je zatim preko Twittera objavila da će razgovarati sa studentima.
Vlada R. Hrvatske on Twitter