Generali zgroženi viješću o potraživanju nekih branitelja

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) raspravljao je o mogućim modelima otkupa dionica MOL-a  te je zgrožen viješću da su pojedinci iz braniteljskih udruga zatražili 7 posto dionica od eventualne prodaje Hrvatske elektroprivrede, odnosno da se  7 posto tih dionica unese u Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Hrvatski generalski zbor smatra da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata, navodi se u zaključcima sa sjednice održane 7. siječnja. Takva potraživanja smatramo podvaljivačkim i nerealnim što očigledno, između ostaloga, imaju za cilj stvoriti jaz, pomutnju i neslogu unutar braniteljske populacije, s konačnom namjerom da se izazove nezadovoljstvo u širokim slojevima hrvatskoga naroda, ističe predsjednik HGZ-a general Pavao Miljavac.

Dodaje kako se sve to odvija u trenucima kada je Hrvatskoj više nego ikada potrebno svenarodno zajedništvo  i posvećenost duhovnom, gospodarskom i demografskom oporavku naroda i države. Zabrinuti za budućnost Republike Hrvatske za koju smo se nesebično borili u Domovinskom ratu, isto tako nesebično danas u miru predlažemo da se značajni dijelovi mogućih prodaja dionica ugrade u ostvarivanje ovih ciljeva. Apeliramo da se mudro i oprezno postupa s energetskim potencijalima i nacionalnim bogatstvima Republike Hrvatske, zaključuju iz Hrvatskog generalskog zbora.

Inicijativu da u privatizaciji HEP-a budu zastupljeni i branitelji iznio je Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata. Podsjetimo, braniteljski fond prodao je 7 posto Ininih dionica MOL-u - koje su mu dodijeljene na temelju tadašnjeg zakona.