Odbor za etiku u znanosti utvrdio plagiranje u Barišićevu radu - nitko zadovoljan

U povodu prijave četvorice znanstvenika koji su ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u jednom svojem članku, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) donio je na sjednici 21. prosinca 2016. odluku prema kojoj je ocijenio kako je prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Kako stoji u odluci, Odbor je jednoglasno utvrdio kako je prijava Tomislava BracanovićaPavela GregorićaTomislava Janovića i Davora Pećnjaka protiv ministra Pave Barišića djelomično opravdana te je utvrdio da je Barišić prekršio čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa OEZVO-a prepisujući ili preuzimajući ideje, misli i riječi drugih autora ne navodeći izvor.
Vrdoljak zatražio ostavku ministra Pave Barišića jer je "lažov"
Uvažavajući pravila, tj. posebnosti predmetne akademske discipline vezano uz konvenciju, stil i očekivanja načina citiranja objavljenih djela' OEZVO smatra prijavu opravdanom u dijelu koji se odnosi na preuzimanje dijelova komentara Stephena Schlesingera objavljenog u elektronskom mediju, bez citiranja  tog izvora u predmetnom članku Barišića, stoji u odluci.

Barišić: Neetična zloporaba Odbora za etiku u znanosti u svrhu političkih obračuna

Ministar Barišić priopćio je kako je prijava koju su protiv njega 2011. podnijela četvorica znanstvenika ocijenivši kako njezino "neosnovano naknadno" stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju predstavlja neetičnu zloporabu toga tijela u svrhu političkih obračuna.

U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za 'naknadno' stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena, ističe Barišić u priopćenju.

Posebno je prozvao akademika Vlatka Silobrčića. Žao mi je što je bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune. Nakon što je prijava odbačena, a tiskarska omaška u drugom izdanju mojega teksta otklonjena već 2010., dakle prije nego što je i prijavljena, Odbor za etiku posegnuo je „naknadno“ nakon mojega imenovanja za ministra znanosti i obrazovanja za prijavom za već „presuđenu stvar“. U pravnoj je državi načelo „res judicata“ jamstvo pravne sigurnosti, ne može se ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesen pravorijek, stoji u priopćenju ministra Barišića.

Silobrčić: Optužbe ministra Barišića su nelogične i nesuvisle

Silobrčić je odbacio je optužbe ministra kao nelogične i nesuvisle te izjavio da ga članstvo u stranci ne sprječava da prosuđuje o znanosti kojom se bavi cijeli svoj radni vijek. Njegovu optužbu odbacujem kao nelogičnu i nesuvislu i ona bi sama po sebi bila dovoljna da se gospodin ministar povuče s tako važnog mjesta, rekao je Silobrčić.

Iskreno, ne razumijem tu optužbu. Zašto bih kao član jedne stranke bio onemogućen da prosuđujem o plagijatima, kad se iz mog kurikuluma vidi da sam se cijeli radni vijek bavio tim pitanjima. Ne misli, valjda, gospodin ministar da želim biti ministar umjesto njega?, rekao je Silobrčić.Nezadovoljni podnositelji prijave

Zadovoljni nisu ni podnositelji prijave. U svojem priopćenju kažu kako nije jasno naznačeno da su plagirana trojica autora, a usto su zaradili i sami opomenu zbog kršenja etičkog kodeksa, i to zato što su prijavu poslali na 20 znanstvenih institucija. Četvorica prijavitelja smatraju da je nepravedno to što je Odbor solomonski podijelio odgovornost tako što je i njih prozvao za neetično postupanje.

Mišljenje odbora za etiku nije obvezujuće.

Odbor prihvatio i Barišićevu prijavu

Na istoj sjednici Odbor je donio i mišljenje u vezi s prijavom koju je Barišić u ožujku iste godine podnio protiv četvorice znanstvenika koji su ga prijavili za plagijat, zbog kršenja čl. 5 Etičkog kodeksa Odbora, tvrdeći kako su prenošenjem neistinitih tvrdnji naškodili njegovoj časti i ugledu te zbog vrijeđanja dostojanstva i stvaranja neprijateljskog radnog, nastavnog i akademskog okruženja.

Odbor je Barišićevu prijavu ocijenio opravdanom ustvrdivši u odluci kako su dostavljanjem prijave na znanje dvadeset institucija, tijela i pravnih subjekata  stvorili neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje.

Predsjednik Odbora Ivica Vilibić nije mogao komentirati odluku ustvrdivši kako se, sukladno Poslovniku o radu, članovi Odbora ne smiju izjašnjavati o pojedinačnim predmetima, i to do prihvaćanja zapisnika sa sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu.

Barišić se ispričao Schlesingeru i tvrdi da je navođenje izvora izostalo zbog tiskarske pogreške.

Podsjetimo, četvorica znanstvenika prijavu protiv Barišića podnijela su 11. veljače 2011. tvrdeći kako je u svojem članku na engleskom jeziku "Does Globalization Threaten Democracy", objavljenom 2008. u časopisu Synthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, pri čemu nije naveo autore.