Kosovski premijer: Taj je vlak zaustavljen radi izazivanja sukoba

U Beogradu danas zasjeda Savjet za nacionalnu sigurnost pod predsjedanjem srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, nakon jučerašnjeg incidenta kojim su odnosi Beograda i Prištine opasno narušeni.

Prvi vlak koji je iz glavnoga grada Srbije krenuo prema Kosovskoj Mitrovici nakon 18 godina, ukrašen natpisima na nekoliko jezika Kosovo je Srbija zaustavljen je u Raškoj, jer je pruga navodno bila minirana.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je time osobno omeo plan kosovskih vlasti da vlak zaustave na graničnom prijelazu Jarinje i počnu sukob. Vlak se vratio u Beograd, putnici su bez ikakvih problema autobusima stigli u Kosovsku Mitrovicu, a kosovska policija pregledala je prugu i tvrdi da nikakvog eksploziva nije bilo.

Kosovski premijer Isa Mustafa izvijestio je kako su se sastali s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu te da su održali sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Taj je vlak zaustavljen jer krši Zakon o željeznici, a ulazak na kosovski teritorij nije mu dopušten jer je za cilj imao provokaciju i sukob, izjavio je Mustafa.
Vučić je telefonski razgovarao s veleposlanikom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i najavio da će o incidentu obavijestiti i američkog potpredsjednika Joea Bidena te Peking, nezadovoljan reakcijom Europske unije koja je poručila da to nije njihov posao.

Vučić je na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare najavio da će o "kriznoj situaciji" izvijestiti visoke dužnosnike EU i vodećih svjetskih sila. Upozorio je "sve da niti ne pomišljaju da interveniraju protiv Srba zato što misle da su jaki". "Bile su problem čokoladice iz Srbije, pa đuveč iz Srbije, sad je je problem vlak iz Srbije. Pa nismo poslali tenk nego vlak. Nama je jedni problem da netko niti ne pomisli da ubija Srbe. Mi nećemo dopusti da neko nekažnjeno ubija Srbe", rekao je dramatično Vučić.

"Srbe pozivam da ostanu mirni, a moje posljednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju napasti Srbe oružjem jer Srbija to neće dopustiti", istaknuo je premijer Srbije i otišao na sjednicu državnog Ureda za koordiniranje službi sigurnosti. Dužnosnici u Prištini vlak iz Beograda ocijenili su provokacijom i zatražili od EU-a da se zaustavi, nazivajući ga "nacionalističkim".