STEM revolucija u hrvatskim školama

Prikuplja se novac za uvođenje robotike u hrvatsko školstvo, koju je kao privatni projekt pokrenuo inovator Nenad Bakić. U prvom tjednu više od 1500 građana i tvrtki doniralo je oko milijun i pol kuna.

Cilj je uvesti microbit računalo u 1000 škola i ustanova u Hrvatskoj. Nakon što je dobio odbijenicu na natječaju Ministarstva, Bakića je danas ministar Pavo Barišić ipak pozvao na razgovor.Iza projekta "BBC micro:bit - STEM revolucija u školama" stoje ljudi okupljeni u inicijativu Croatian Makers, koji posljednjih nekoliko godina entuzijastično pokušavaju podići razinu znanja naših učenika na takozvanom STEM području - u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Ne možemo čekati reformu kurikuluma. Golem broj djece ima pravo na suvremenu edukaciju odmah, poručuju inicijatori.

Umjesto devetnaestostoljetnog pristupa biflanja informacija u atmosferi podređenosti autoritetu djeca trebaju suvremene vještine, primjerice vještine učenja, komunikacije, prezentacije, razvijanje otvorenog duha i čvrstog karaktera - tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća.

Cilj je uvesti robotiku u 1000 škola i ustanova u Hrvatskoj. Prikupljanje sredstava traje još 2 tjedna, a sve zainteresirane škole mogu se prijaviti za sudjelovanje u projektu.

Sve o inicijativi objasnio je u emisiji Studio 4 jedan od pokretača projekta inovator Nenad Bakić.
U Temi dana upoznali smo zagrebačku obitelj Pribičević. Sinovi su zaljubljenici u robotiku, osvajaju medalje diljem svijeta, dobitnici su niza Oskara znanja. I ono što je najvažnije, imaju veliku potporu svojih roditelja.