Vijenci i svijeće za žrtve holokausta

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je zloglasni nacistički logor Auschwitz.

Tom su prigodom predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovali ceremoniji polaganja vijenaca.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednika Vlade nazočni su i zastupnici u Hrvatskome saboru.

Ove je godine Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati službenu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako su priopćili, neprimjerene reakcije hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj.Premijer Plenković sinoć je istaknuo da ploča u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugoga svjetskog rata, nego da je to spomen-ploča braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

HAZU: Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) poručila je kako nas spomen na žrtve tog zastrašujućeg zla mora zauvijek podsjećati na imperativ kontinuiranog širenja ozračja tolerancije i dijaloga.

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku, stoji u priopćenju HAZU-a.

Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje, poručuje HAZU.

O Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" govorio je povjesničar Tvrtko JakovinaDan holokausta obilježen diljem zemlje

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je u Osijeku
polaganjem vijenaca pred spomenik "Majka i  dijete" u Parku Oscara Nemona. Vijence su položila izaslanstva osječke Židovske općine, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Tajnik osječke Židovske općine Dragutin Kohn podsjetio je kako je obilježavanje ovoga datuma utemeljeno u znak sjećanja na dan kada je oslobođen najzloglasniji koncentracijski logor u Drugome svjetskom ratu Auschwitz, u kojem je ubijeno oko 1,1 milijun Židova.

Paljenjem šest svijeća u spomen na šest milijuna žrtava holokausta na mjestu gdje se do 1942. nalazila sinagoga u Virovitici, danas je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ispod dvojezične ploče, na  hebrejskom i hrvatskom jeziku,  podignutoj 1996., na sadašnjoj zgradi prodavaonice Borovo, u središtu grada, počast žrtvama odali su članovi Židovske općine Virovitica, predstavnici Grada Virovitice i gradonačelnik Ivica Kirin.

U suradnji Festivala tolerancije, Grada Zagreba i austrijskog kulturnog foruma, u Francuskom paviljonu zagrebačkog studentskog centra, otvorena je izložba Andrewa Mezvinskog "Jedan dobar dan". Ovaj mladi američki umjetnik prijepodne je bio gost HRT-ovog Studija 4.