Ribić: Početak pregovora do 15. veljače, a onda ili štrajk ili sud

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić govoreći o 100 dana Vlade ustvrdio je da Hrvatska i s ovom Vladom tapka u mraku i ponovno nema ekipu koja može prepoznati najbolje interese zemlje i artikulirati nacionalno osviještenu politiku niti je spremna na dijalog.

Vlada i dalje ne rješava problem duga zaposlenicima u javnim službama, a mogući sudski sporovi mogu ugroziti fiskalnu stabilnost zemlje. Porezna reforma najviše je donijela najbogatijima, mrvice srednjem sloju, a najsiromašnjima ništa. Povećavanje socijalne nejednakosti u društvu protivno je nacionalnoj koheziji, rekao je Ribić. 

Znanost i obrazovanje u Vladinom programu navedeni su kao prioritet, ali se to u proračunu ne vidi. Premijer se pohvalio povećanim izdvajanjima za branitelje i obranu, ali to nije baš pohvalno za zemlju iz koje ljudi iseljavaju, smatra Ribić. Dodao je kako je u vrijeme masovnog iseljavanja nužno dizati cijenu rada, a ne plaćati dodatno već pristojno plaćene prošle zasluge, pri čemu se posebno osvrnuo na mirovine pripadnika HVO-a.

U vezi s nastavkom pregovora sa sindikatima javnih službi oko povećanja osnovice plaća za 6% na temelju sporazuma vezano uz rast BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od 2%, Ribić je rekao da Vlada pitanje treba shvatiti ozbiljno i započeti i pregovore.

Na upit koliki je iznos duga koji bi trebao biti isplaćen zaposlenicima na temelju tog sporazuma, Ribić je rekao kako je ovisno o metodologiji riječ o 1,5 do 2,8 plaća.

Upitan koliko će još čekati na početak pregovora, Ribić je rekao još neko vrijeme te da će danas o tome razgovarati. Sindikatima na raspolaganju stoje razni oblici sindikalnog djelovanja, pravo na štrajk imamo prema odredbama tog sporazuma, o tome intenzivno razgovaramo u tijelima sindikata, a i s članstvom uskoro krećemo u konzultacije. Petnaesti veljače je datum kada ćemo imati konačnu potvrdu da nisu isplatili plaće po obavezama iz sporazuma, poručio je Ribić.

Odgovarajući na upit o mogućima tužbama u slučaju neisplate, Ribić je rekao kako bi se one odnosile na 2016. i siječanj 2017. godine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec upozorio je kako 12. ožujka istječe temeljni i granski kolektivni ugovor i produžena primjena pravnih pravila izmjena i dopuna osnovice za plaće u javnim službama, koji je Vlada htjela opstruirati pokušajem prijevare građana i sindikata.

Vlada pokušava svim smicalicama ne započeti pregovore, jer je nevjerojatno da Vladino povjerenstvo za reprezentativnost 5 mjeseci ne može utvrditi reprezentativnost sindikata. Očito se pokušava, kako je rekao, u pregovore uključiti "žute sindikate" koji će ih pokušati opstruirati. Vlada ne želi razgovarati o ispunjenju sporazuma pa se čini kako to sve više prelazi u domenu pravosuđa, smatra Mihalinec.

Predsjednica Sindikata Hrvatskih učitelja Sanja Šprem upozorila je kao je za Vladu ostvarenje sporazuma o povećanju osnovice plaća postao pravno upitan tek kad ga je trebalo realizirati.