Hrvatska i Slovenija dogovorile spas radnih mjesta u Cimosu

Čini se da je napokon stiglo rješenje za tvrtku Cimos, slučaj koji je 20 godina bio zapušten. Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek potvrdio je da će njihovo Društvo za upravljanje lošim potraživanjima sutra dati novu ponudu našoj Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka kojoj Cimos duguje 20 milijuna eura. 

Prva ponuda za otkup duga Cimosa je iznosila od 3,5 milijuna eura, a dao ju je talijanski invesitor. Druga ponuda slovenske vlade iznosila je 5 milijuna eura, no niti to nije bilo dovoljno za dogovor.

Na hitnom sastanku u slovenskom Otočcu na Krki razgovarali su ministar za državnu imovinu Goran Marić i slovenski ministar Počivalšek. Treća ponuda koju je danas dobio ministar Goran Marić vjerojatno je veća, no niti naš niti slovenski ministar nisu željeli otkriti točan iznos. 

Direktor koparskog poduzeća Cimos Gerd Rosendahl izjavio je kako je zadovoljan dogovorom hrvatskog i slovenskog ministra.

Cimos je slovenska tvrtka koja proizvodi dijelove za automobilsku industriju, a pogone ima u Sloveniji i Hrvatskoj. Sporan dug nastao je devedetih, kad se ta tvrtka zadužila kod Riječke banke.

Na ovaj način spašeno je 3000 radnih mjesta, od kojih je 1200 u Hrvatskoj. Ovim dogovorom mogli bi biti zadovoljni i u sindikatu metalaca Hrvatske, koji su nekoliko puta, pa i jutros apelirali da se postigne međudržavni dogovor.

Dogovoren je iznos i način provedbe dogovora, sutra se potpisuje protokol o današnjem dogovoru, a ministar Marić nosi ga u četvrtak na suglasnost Vladi.

Prethodno su Uprava Cimosa i Sindikat metalaca Hrvatske pozvali na žurni hrvatsko-slovenski dogovor o rješavanju Cimosova duga kako bi se spasila tvrtka i radna mjesta u obje države.

Cimos u sjevernoj Istri osigurava 1200 radnih mjesta, a njegova prodaja talijanskom investitoru zasad se ne može realizirati zbog duga hrvatskoj Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Rok koji su Talijani dali za odgovor na svoju ponudu istječe sutra.

Ne želim upirati prstom ni u koga. To nema smisla. Svi znamo da je ovaj problem star više od 20 godina. Imali smo različite faze, dogovore. Svi moraju shvatiti da je najvažnije učiniti pravu stvar da zaposlenici zadrže radna mjesta, rekao je Gerd Rosendahl, predsjednik Uprave Cimosa.