Osnovana Splitska stranka - predsjednik Ivo Baldasar

U Splitu je u srijedu osnovana Splitska stranka (STS), a više od 150 nazočnih na Osnivačkoj skupštini jednoglasno je za njezina predsjednika izabralo Ivu Baldasara, sadašnjega gradonačelnika, koji je najavio da će i službeno biti kandidat te stranke za gradonačelnika Splita na lokalnim izborima u svibnju.

Već od sutra počinjemo djelovati kao stranka, ali da bismo mogli donositi odluke, najprije moramo biti registrirani u Ministarstvu uprave, a nakon toga stranačka će tijela i formalno za petnaestak dana donijeti odluku da budem kandidat za gradonačelnika, izjavio je Baldasar novinarima nakon izbora za predsjednika novoutemeljene stranke.

Prije glasovanja za predsjednika stranke Baldasar je nazočnima rekao da ga ne zanimaju ideologije. Za mene su svi ljudi jednaki i ideologija mi ne znači ništa, istaknuo je, dodajući kako je jedini cilj novoutemeljene stranke zauzimanje za interese Splita i prosperitet njegovih stanovnika.

Na Osnivačkoj skupštini Splitske stranke pročitan je i stranački program, koji je nakon toga prihvaćen, a u kojem se, među ostalim, navodi kako Splitska stranka "nastaje kao odgovor i protuteža bilo kakvom nedemokratskom centralizmu u Republici Hrvatskoj" te da će "biti predana uspostavi Splita kao južne hrvatske metropole".