Rumunjska ozakonila korupciju - nakon prosvjeda odstupio ministar

Rumunjski ministar gospodarstva i trgovine podnio je ostavku zbog donošenja uredbe vlade kojom se dekriminaliziraju neka korupcijska kaznena djela, radi čega je na ulice izašlo više od 250 tisuća Rumunja. Ministar Florian Jianu je na svom Facebook profilu napisao kako je zbog njegovog djeteta jedino ostavka "etična stvar za napraviti". "Kako ću ga pogledati u oči i što ću mu govoriti tijekom godina?", napisao je.

Spornu uredbu vlada je prihvatila u utorak navečer, a ona će, ako bude provedena u planiranom roku od 10 dana, omogućiti dekriminalizaciju zloporabe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara). To bi prekinulo trenutni postupak protiv predsjednika ponovno vladajuće Socijaldemokratske stranke Liviua Dragneae, optuženog da je koristio politički utjecaj kako bi osigurao plaće za dvoje ljudi koji su radili u stožeru njegove stranke od 2006. do 2013.  Više od 250.000 Rumunja prosvjedovalo je protiv te vladine uredbe.

Od uredbe bi koristi trebali imati i desetci drugih političkih dužnosnika iz svih stranaka. Ona bi se odnosila na trenutne istrage i suđenja kao i na nove slučajeve. Kriminalni nemar ne bi više bio kazneno djelo, a definicija sukoba interesa bi se suzila. Uredba je kritizirana kao najveći korak nazad u borbi protiv korupcije otkad se Rumunjska 2007. pridružila EU-u. Šest zapadnih zemalja, među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države, u priopćenju su upozorile da će vladina uredba potkopati međunarodni ugled Rumunjske i njezin položaj u EU-u i NATO-u.